ΚΟΣΜΟΣ

Αίτημα για άσυλο στις ΗΠΑ από εξόριστο Κινέζο μεγιστάνα

Αίτημα για άσυλο στις ΗΠΑ από εξόριστο Κινέζο μεγιστάνα
Twitter/Guo Wengui

Εξόριστος κινέζος μεγιστάνας, ο οποίος έχει κατηγορήσει ορισμένους από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για διαφθορά ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας New York Times.

Ειδικότερα, ο Γκούο Ουενγκουί, έφυγε από την Κίνα το 2014, και έχει εξελιχθεί σε πολιτική απειλή για την κυβέρνηση της Κίνας εξαπολύοντας έναν καταιγισμό ισχυρισμών για διαφθορά εναντίον υψηλού επιπέδου αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος μέσω αναρτήσεων στο Twitter και σε διάφορα μπλογκ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ουενγκουί, πρόθεσή του είναι να προκαλέσει αναταραχή στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και πρόκειται να αρχίσει στις 18 Οκτωβρίου.

Ο δικηγόρος του μεγιστάνα, Τόμας Ράγκλαντ, ο οποίος εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στην εφημερίδα πως ο Γκούο, που ζει στη Νέα Υόρκη και βρίσκεται στις ΗΠΑ με τουριστική βίζα η οποία λήγει φέτος, ζητά άσυλο επειδή οι κατηγορίες που διατύπωσε σε βάρος αξιωματούχων του ΚΚΚ τον κατέστησαν «πολιτικό αντίπαλο του κινεζικού καθεστώτος».

Προσώρας το Πεκίνο δεν σχολιάζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ