ΚΟΣΜΟΣ

Στ. Ζάιμπερτ: Ανεξάρτητη η εφαρμογή της συμφωνίας από το προσφυγικό

Στ. Ζάιμπερτ: Ανεξάρτητη η εφαρμογή της συμφωνίας από το προσφυγικό
REUTERS/Thomas Peter

Δεν θα πρέπει να γίνεται σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την εφαρμογή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης διασαφήνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ διαψεύδοντας επί της ουσίας δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού "WirtschaftsWoche" που είδε νωρίτερα το φως της δημοσιότητας.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι το Βερολίνο θα είχε την πρόθεση "να βάλει σε δεύτερη μοίρα την αυστηρή εμμονή σε όρους του προγράμματος", εφόσον η Ελλάδα δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες.

Ωστόσο, ο κ. Ζάιμπερτ αποσυνέδεσε τους δυο αυτούς πυλώνες, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την προθυμία του Βερολίνου να στηρίξει την Ελλάδα που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτή την κρίση.

Σχετικά με το σενάριο κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθεί επειγόντως μια "συντεταγμένη κατάσταση" στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ώστε να μην δρουν εκεί ανενόχλητοι οι διακινητές προσφύγων, κάνοντας σαφή αναφορά στο ρόλο που θα έχει η διάθεση της Άγκυρας να συνεργαστεί.

"Για αυτό στηριζόμαστε στην προθυμία συνεργασίας της Τουρκίας. Θέλουμε όμως να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προστατεύσει τα σύνορά της", προσέθεσε ο Γερμανός εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ