ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Πολιτικά υποκινούμενη η αμερικανική δίωξη του πρώην ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας

Ερντογάν: Πολιτικά υποκινούμενη η αμερικανική δίωξη του πρώην ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας
REUTERS/ MURAD SEZER

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν από την αμερικανική δικαιοσύνη, εκτιμώντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη, και ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει.

Εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν την Πέμπτη κατηγορίες σε βάρος του Τσαγκλαγιάν και του πρώην γενικού διευθυντή της τουρκικής, κρατικής τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν για συνωμοσία με σκοπό την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, διευρύνοντας μια έρευνα που έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ενημέρωσε την Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

«Αυτές οι κινήσεις είναι καθαρά πολιτικές», επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Οι ΗΠΑ πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφαση αυτή, αναδίδεται μια περίεργη οσμή από την υπόθεση», πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα στις ΗΠΑ», τόνισε ο Ερντογάν. «Μπορεί να είστε μεγάλο έθνος, όμως το να είσαι δίκαιο έθνος είναι κάτι άλλο. Ένα δίκαιο έθνος προϋποθέτει ότι το νομικό σύστημα λειτουργεί δίκαια», σχολίασε.

Είναι η πρώτη φορά που ένα πρώην μέλος της τουρκικής κυβέρνησης με στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν κατηγορείται στην υπόθεση αυτή, η οποία προέκυψε από μια έρευνα περί παράκαμψης των κυρώσεων από έναν Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ