ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 20 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στο Μεξικό (pics&vids)

Πάνω από 20 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στο Μεξικό (pics&vids)
REUTERS/Imelda Medina

Τουλάχιστον 26 είναι οι νεκροί από τον σεισμό που «χτύπησε» το Μεξικό τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τους 20 εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους από τη νότια Πολιτεία Οαχάκα. με τους 20 εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους από τη νότια Πολιτεία Οαχάκα. Ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο έκανε λόγο για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει πλήξει τη χώρα τα τελευταία εκατό χρόνια και ενημέρωσε για τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν σημειωθεί από την ισχυρότατη δόνηση των 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την μέτρηση του Αμερικάνικου Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο πρόεδρος Νιέτο ωστόσο, έκανε λόγο για σεισμό 8,4 Ρίχτερ.

Μετά την ισχυρότατη δόνηση υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι για το Μεξικό, την Γουατεμάλα, το Ελ Σαβαδόρ, την Κόστα Ρίκα, την Νικαράγουα, τον Παναμά και την Ονδούρα, σύμφωνα με το CNNi. Όπως επιβεβαιώνει το Reuters, υπήρξε ένα κύμα ύψους 70 εκατοστών, περίπου μισή ώρα μετά τον σεισμό. Λίγη ώρα αργότερα οι πληροφορίες έκαναν λόγο για κύματα που έφταναν το ένα μέτρο.

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 62 μετασεισμοί, αποκάλυψε ο πρόεδρος, ο οποίος προειδοποίησε τους πολίτες ακόμη και για μετασεισμό 7,2 Ρίχτερ.

Πολλές κατοικίες στην Πολιτεία Τσιάπας υπέστησαν σοβαρές καταστροφές, ενώ πραγματοποιήθηκε και έρευνα διάσωσης σε ξενοδοχείο της περιοχής για να εντοπιστούν τυχόν εγκλωβισμένοι.

«Ήταν μεγάλος σεισμός», δήλωσε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο. «Ήταν μεγαλύτερος» από αυτόν που σημειώθηκε το 1985, τόνισε ο ίδιος. «Ο κίνδυνος εκδήλωσης τσουνάμι στην Τσιάπας δεν είναι μεγάλος».

Όσον αφορά τις ζημιές από την δόνηση ο πρόεδρος εκτίμησε πως είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένες, ενώ ανέφερε πως ένα εκατομμύριο πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα, αλλά η ζημιά έχει αποκατασταθεί σε περίπου 800.000 εξ’ αυτών.

Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται 165 χιλιόμετρα δυτικά της Ταπατούλα στην Πολιτεία Τσιάπας, κοντά στην Γουατεμάλα. Το εστιακό βάθος ήταν 69.7 χιλιόμετρα από την επιφάνεια.

2017 09 08T075508Z 901878825 RC130A71CE70 RTRMADP 3 QUAKE MEXICO

(REUTERS/Edgard Garrido)

Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που οι πολίτες της πρωτεύουσας έτρεξαν στους δρόμους για να σωθούν, ακόμη και με τις πιτζάμες τους.

Ο κυβερνήτης της Τσιάπας, Μανουέλ Βελάσκο, δήλωσε πως τρία άτομα σκοτώθηκαν στο Σαν Κριστομπάλ, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα που έχασε την ζωή της όταν κατέρρευσε το σπίτι της. Ο Βελάσκο κάλεσε τους πολίτες που ζουν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού να εγκαταλείψουν προληπτικά τις εστίες τους.

«Σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία» φέρουν σοβαρές ζημιές, είπε ο κυβερνήτης.

2017 09 08T073029Z 1353227830 RC19F0DB67D0 RTRMADP 3 QUAKE MEXICO copy

(REUTERS/Edgard Garrido)

Ο κυβερνήτης του Τομπάσκο, Αρτούρο Νούνιες, δήλωσε πως δύο παιδιά έχασαν την ζωή τους στην Πολιτεία του. Το ένα σκοτώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε, ενώ το άλλο, ένα μωρό, έχασε την ζωή του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν όταν κόπηκε το ρεύμα και σταμάτησε να λειτουργεί η μηχανική υποστήριξή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ