ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αρχές της Γαλλίας απέτρεψαν 11 τρομοκρατικές επιθέσεις από τις αρχές του έτους

Οι Αρχές της Γαλλίας απέτρεψαν 11 τρομοκρατικές επιθέσεις από τις αρχές του έτους
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ένδεκα επιθέσεις έχουν αποτραπεί από την αρχή του χρόνου στη Γαλλία και η απειλή συνεχίζεται. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ κατά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Διευθυντή Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI).

Σύμφωνα πηγή του Γαλλικού πρακτορείου, το τελευταίο σχέδιο επίθεσης ματαιώθηκε με τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα, στο Σεντ-Ουέν, ενός προσώπου που ήθελε να επιτεθεί στις δυνάμεις της τάξης.

«Ένδεκα επιθέσεις έχουν αποτραπεί από την αρχή της χρονιάς και προφανώς μπορεί αύριο να συμβεί στη Γαλλία αυτό που συνέβη στη Βαρκελώνη», δήλωσε ο υπουργός αναφερόμενος στην επίθεση της 17ης Αυγούστου, κατά την οποία 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην καταλανική πρωτεύουσα.

«Βλέπει κανείς τη σημασία της απειλής και της ισορροπίας που πρέπει να επιδιώξουμε ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία», πρόσθεσε ενώ το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αμφισβητείται απ' αυτούς που βλέπουν σ' αυτό «την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Στο νομοσχέδιο, που την 1η Νοεμβρίου πρόκειται να αντικαταστήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, περιλαμβάνεται κυρίως «η ενίσχυση της θέσης της DGSI ως κύριου συντονιστή της μάχης εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Ο υπουργός έκανε λόγο για «σημαντική» ενίσχυση των μέσων αυτής της υπηρεσίας πληροφοριών, το δυναμικό της οποίας θα αυξηθεί κατά 1.200 πράκτορες ανάμεσα στο 2013 και το 2018, για να φθάσει τα 4.368 πρόσωπα.

«Αν και η μάχη εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας αποτελεί προφανώς την κύρια προτεραιότητά μας, η DGSI θα πρέπει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται για την αντιμετώπιση και άλλων μορφών απειλών», πρόσθεσε ο Κολόμπ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατασκοπεία και τις κυβερνοεπιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ