ΚΟΣΜΟΣ

Ίρμα: πλήττει με μανία την Κούβα - 5,6 εκατ. Αμερικανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Φλόριντα

Ίρμα: πλήττει με μανία την Κούβα - 5,6 εκατ. Αμερικανοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Φλόριντα
Η Ίρμα σαρώνει την Κούβα. Το κόκκινο χρώμα δείχνει τη σφοδρότητα της καταιγίδας. Ventusky

Με ανέμους 260 χιλιομέτρων την ώρα και έχοντας ενισχυθεί και πάλι σε τυφώνα κατηγορίας 5, η Ίρμα πλήττει τώρα την Κούβα.

Ένας από τους πιο ισχυρούς τυφώνες του τελευταίου αιώνα που έχουν σχηματιστεί στον Ατλαντικό, η Ίρμα αναμένεται να ‘χτυπήσει’ με μανία αύριο την Φλόριντα -την τέταρτη πολυπληθέστερη Πολιτεία της Αμερικής.

Εκατομμύρια κάτοικοι έχουν διαταχτεί να φύγουν από τα σπίτια τους ενώ δραματική έκκληση απηύθυνε, μέσω διαγγέλματος, ο Ντόναλντ Τραμπ:

«Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό».

Η κατάσταση στην Κούβα, στις περιοχές τις οποίες πλήττει η Ίρμα, προσομοιάζει ήδη, μεταδίδει το Ρόιτερς, μ’ εκείνη στα άλλα νησιά της Καραϊβικής που ‘χτύπησε’ τα προηγούμενα 24ωρα στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους και προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Σε συναγερμό η Φλόριντα

Συνολικά 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα, δηλαδή το 25% του πληθυσμού της Πολιτείας, διατάχτηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το μήνυμα του κυβερνήτη Ρικ Σκοτ στους συμπολίτες του ήταν σαφές:

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Αν βρίσκεστε σε περιοχή που πρέπει να φύγετε, κάντε το τώρα. Τέτοια καταστροφική καταιγίδα όπως αυτή που έρχεται η Πολιτεία μας δεν έχει ξαναζήσει».

Apoka_copy.JPG

Εν αναμονή της Ίρμα στη Φλόριντα - πηγή:REUTERS/Dan Trotta

Από το 1851 και μετά μόνο τρεις καταιγίδες βαθμίδας 5 έχουν ‘χτυπήσει΄ τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία η φονική ‘Ιρμα είναι μεγαλύτερη ακόμη και από τον τυφώνα Άντριου (επίσης κλίμακας 5) που είχε προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.

Η Ίρμα θα είναι ο δεύτερος τυφώνας που θα πλήξει μέσα σε 15 ημέρες τις ΗΠΑ. Προηγήθηκε ο Χάρβεϊ, κλίμακας 4, που χτύπησε το Τέξας, σκοτώνοντας 60 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές πάνω από 180 δισ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ