ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Αναστασιάδη στην Τουρκία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό

Έκκληση Αναστασιάδη στην Τουρκία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό
EUROKINISSI

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να αλλάξει στάση στο Κυπριακό και να αντιληφθεί ότι η λύση του προβλήματος είναι και προς το δικό της συμφέρον.

Μιλώντας σε συνέδριο της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, ΝΕΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως όραμά του είναι οι πολίτες του τόπου να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και όχι σύγκρουσης, μέσα σε ένα κράτος απαλλαγμένο από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τον παράνομο κατοχικό στρατό.

«Αυτό θα γίνει κατορθωτό εάν και οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία συνειδητοποιήσουν πως έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες του κράτους να ζήσουν ανεξάρτητοι εντός ενός κράτους που θα χαρακτηρίζεται από ομαλότητα» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως τα προβλήματα στην Κύπρο έχουν την πηγή τους στη Συνθήκη Εγγυήσεως.

«Διότι καμιά εγγυήτρια χώρα δεν παρέλειπε να παρεμβαίνει. Μετά το 1974 η Ελλάδα, επιτέλους, αντιλήφθηκε και σεβάστηκε την ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά η Τουρκία επιμένει μέχρι και σήμερα, εκτός από την κατοχή της μισής πατρίδας, να θέλει να ελέγχει όλο το κράτος» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας πως υπάρχουν τάσεις αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και πτωτικές τάσεις στην ανεργία, η οποία, ήδη, μειώθηκε στο 10,8%.

Έκκληση Κυπριανού για ματαίωση των τουρκικών στόχων

Είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να εργαστεί συλλογικά για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για λύση του Κυπριακού και να καταστήσει ανέφικτους τους στόχους της Τουρκίας για νέα τετελεσμένα, ανέφερε, σε ομιλία του, ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας σε κηδεία μέχρι πρότινος αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, ο κ. Κυπριανού σημείωσε, επίσης, ότι χρειάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, να αναλάβει πρωτοβουλίες, με ξεκάθαρες θέσεις προς τη διεθνή αλλά και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ