ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Η πρώτη παρένθετη μητέρα στην χώρα θα κυοφορήσει το εγγόνι της

Πορτογαλία: Η πρώτη παρένθετη μητέρα στην χώρα θα κυοφορήσει το εγγόνι της
REUTERS

Μια γυναίκα 50 ετών στην Πορτογαλία πρόκειται να κυοφορήσει και να γεννήσει το εγγόνι της προκειμένου να προσφέρει στην κόρη της τη δυνατότητα να αποκτήσει τη δική της οικογένεια.

Πρόκειται για την πρώτη αίτηση παρένθετης μητρότητας που εγκρίνεται στη χώρα από το συμβούλιο ιατρικής υποβοήθησης στην ανθρώπινη αναπαραγωγή της Πορτογαλίας.

«Παρά τις πολυάριθμες αιτήσεις, μονάχα αυτή η αίτηση εξετάσθηκε από τα μέλη του συμβουλίου που την ενέκριναν ομόφωνα» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου του συμβουλίου.

Μετά το πράσινο φως που έδωσε αυτή η αρχή, η αίτηση θα παρουσιαστεί στον Ιατρικό Σύλλογο της Πορτογαλίας, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει μια γνωμοδότηση, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, σε διάστημα 60 ημερών.

Όπως έγραψε η εφημερίδα Expresso, η γυναίκα που κατέθεσε την αίτηση, ηλικίας 30 ετών, δεν μπορεί να κυοφορήσει μετά την υστερεκτομή στην οποία υποβλήθηκε έπειτα από μια σοβαρή ενδομητρίωση.

Ο νόμος για την παρένθετη μητρότητα στην Πορτογαλία, που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο του 2016, περιορίζει την προσφυγή σε αυτή τη μέθοδο στις περιπτώσεις στειρότητας της γυναίκας που συνδέονται με την απουσία ή τη δυσλειτουργία της μήτρας, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα για την παρένθετη μητέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ