ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Κακόγουστο αστείο η ταξιδιωτική σύσταση της Άγκυρας

Βερολίνο: Κακόγουστο αστείο η ταξιδιωτική σύσταση της Άγκυρας
REUTERS

Με έντονο τρόπο καταδικάζει η γερμανική πολιτική την δημοσιοποίηση της ταξιδιωτικής σύστασης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς όσους πολίτες της επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Γερμανία.

«Η κυβέρνηση στην Άγκυρα χάνει το μέτρο», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος των σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σούλτς, στο περιθώριο προεκλογικής εκδήλωσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle. Όπως τόνισε ακόμη, η Τουρκία απομακρύνεται απ' όλες τις αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις αρχές της ΕΕ, με έναν τρόπο, που όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός αλλά και που είναι επικίνδυνος.

Και ενώ καταλόγισε στην Άγκυρα ότι «προφανώς συστηματικά» ωθεί τις γερμανοτουρκικές σχέσεις προς το χειρότερο, την προειδοποίησε πως «η Γερμανία δεν είναι μια χώρα που είναι διατεθειμένη να ανεχθεί κάθε ταπείνωση από την Τουρκία».

Αντίστοιχη με αυτή του κ. Σούλτς είναι και η αντίδραση του υπουργού Καγκελαρίας και στενού συνεργάτη της Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαϊερ. Σε μήνυμά του στο Twitter χαρακτηρίζει την τουρκική ταξιδιωτική προειδοποίηση ως «κακόγουστο αστείο» και υπενθυμίζει πως η κράτηση Γερμανών σε τουρκικές φυλακές συνιστά «αδικία».

Η Τουρκία συνέστησε την προσοχή στους πολίτες της, για τα ταξίδια τους στην Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έξαρση του αντί-τουρκικού αισθήματος πριν από την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, που θα διεξαχθούν σε μερικές εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ