ΚΟΣΜΟΣ

Η Ίρμα ξεσπά την οργή της στη Φλόριντα - «Προσευχηθείτε για μας» (vids & pics)

Η Ίρμα ξεσπά την οργή της στη Φλόριντα - «Προσευχηθείτε για μας» (vids & pics)
NASA/REUTERS

Το «μάτι» του τυφώνα Ίρμα έπληξε με σφοδρότητα την Κυριακή τη νότια Φλόριντα και άνεμοι η ταχύτητα των οποίων φθάνει τα 215 χιλιόμετρα την ώρα σαρώνουν την περιοχή και απειλούν την πολιτεία με εκτεταμένες πλημμύρες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η στάθμη του νερού από τον τυφώνα ενδέχεται να ξεπεράσει τα 4 μέτρα. 'Προσευχηθείτε για μας', είπε, μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Κυβερνήτης, Ρικ Σκοτ.

Στο νότιο και δυτικό τμήμα της Φλόριντα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα που φαίνεται πως προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Αφού σάρωσε το αρχιπέλαγος Κις, η Ίρμα κατευθύνθηκε προς τις δυτικές ακτές της Πολιτείας με ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Ο τυφώνας έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων στην Καραϊβική και τεράστιες υλικές ζημιές.

Μια κάτοικος, η Μάγκι Χόους, περιγράφει στο CNNi τα ακραία καιρικά φαινόμενα:

«Βάρκες στην κυριολεξία χάθηκαν στον αέρα, φοίνικες λύγισαν αγγίζοντας το έδαφος. Το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταρρέει. Είναι αδύνατον να βγούμε έξω. Ουδείς μπορεί να σταθεί όρθιος εξαιτίας των ανέμων».

Το Μαϊάμι ήδη σιγά - σιγά βυθίζεται στα νερά.

Track close copy

Παρά τις εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης που εξέδωσαν οι αρχές, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μην φύγουν.

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι ακριβώς άνθρωποι παρέμειναν στα Κις. Οι άνεμοι τρέχουν έως και 215 χιλιόμετρα την ώρα, το νερό της βροχής είναι μεταξύ 25 και 60 εκατοστών... 'Ισως φθάσει έως και 4,6 μέτρα. Ελπίζω οι πολίτες να άκουσαν τις συστάσεις μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Σημειωτέον ότι το αρχιπέλαγος των Κις είχε καταστραφεί κατά τα ¾ του από τον κυκλώνα Ντόνα πριν από 57 χρόνια, την 10η Σεπτεμβρίου του 1960.

2017 09 10T001407Z 1543730215 RC1CB7F9E350 RTRMADP 3 STORM IRMA

REUTERS/Carlos Barria

«Να βγούμε ζωντανοί»

Μια παρόμοια τύχη αναμένεται για το μεγαλύτερο μέρος της Φλόριντα. Το «μάτι» του κυκλώνα κατευθύνεται κατά μήκος των δυτικών ακτών της πολιτείας που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι μεγάλες πόλεις είναι πλέον πόλεις- φαντάσματα καθώς οι κάτοικοί τους τις έχουν εγκαταλείψει.

«Το μόνο που θέλουμε είναι να βγούμε σώοι κι αβλαβείς» λέει η Βιβιάνα Σέρα, μια Αμερικανίδα που αναζήτησε προστασία σε καταφύγιο.

2017 09 10T142050Z 882127931 RC1BC11E5410 RTRMADP 3 STORM IRMA

REUTERS/Carlos Barria

Ωστόσο η Ίρμα είναι τόσης μεγάλης έκτασης που οι ανατολικές ακτές της Φλόριντα, ιδίως το Μαϊάμι, θα περάσουν μεγάλη δοκιμασία. Ήδη στην πόλη φυσούν θυελλώδεις άνεμοι και βρέχει καταρρακτωδώς. Οι υπηρεσίες διάσωσης προειδοποιούν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των πολιτών για βοήθεια.

«Εκ των 41 τηλεφωνημάτων που δεχθήκαμε τη νύχτα δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε παρά μόνο σε 3» έγραψε η Δημοτική Αρχή του Μαϊάμι στον λογαριασμό της στο Twitter.

Επιπλέον, οι κάτοικοι της Φλόριντα φοβούνται και για τους ανεμοστρόβιλους που μπορεί να προκαλέσει η Ίρμα. Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ακόμα και το Μαϊάμι Μπιτς.

Το πρωί της Κυριακής περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Φλόριντα βυθίστηκαν στο σκοτάδι, σύμφωνα με την εταιρεία Florida Power and Light.

2017 09 10T040749Z 1812683592 RC1C97C91000 RTRMADP 3 STORM IRMA ELDERLY

REUTERS/Robin Respaut

Οι εντολές εκκένωσης είναι άνευ προηγουμένου και αφορούν 6,3 εκατομμύρια πολίτες. Η εντολή εκκένωσης αφορά και την αεροπορική βάση του Μακντίλ, όπου βρίσκεται το στρατηγείο της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή (Centcom), στην Τάμπα όπου η Ίρμα αναμένεται να περάσει νωρίς τη Δευτέρα. Στο Ορλάντο το διαστημικό κέντρο Kennedy έκλεισε.

«Πρόκειται για μια καταιγίδα τεράστιας καταστροφικής ισχύος και ζητάω από όλους εκείνους που βρίσκονται εντός της πορείας της να υπακούσουν σε ΟΛΕΣ τις συστάσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων» ήταν το tweet που ανήρτησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το μωρό του τυφώνα

Μια γυναίκα στη συνοικία Μικρή Αϊτή του Μαϊάμι γέννησε μόνη της το μωρό της, με το ιατρικό προσωπικό να της δίνει οδηγίες από το τηλέφωνο διότι οι ομάδες διάσωσης δεν κατάφεραν να φθάσουν στο σπίτι της, γνωστοποίησε η Δημοτική Αρχή του Μαϊάμι στο Twitter. Οι δυο τους μεταφέρθηκαν τελικά στο νοσοκομείο.

«Μην πυροβολείτε τον τυφώνα!»

Ανήμποροι μπροστά στην Ίρμα, πολλοί κάτοικοι της Φλόριντα υπαινίσσονται ότι θα αρχίσουν να πυροβολούν προς τον τυφώνα.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ εναντίον της Ίρμα. Δεν θα τη σταματήσει και οι επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες» έγραψε στο Twitter το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πάσκο, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Αν και ξεκίνησε ως φάρσα στο Διαδίκτυο, την ιδέα σύντομα εξέλαβαν σοβαρά ορισμένοι κάτοικοι της Φλόριντα που έφθασαν στο σημείο να προτείνουν την χρήση φλοβόλων για να διαλύσουν την Ίρμα

Δείτε εδώ live εικόνα:

Βίντεο από το φονικό πέρασμα σε Μπαχάμες, Βρετανικές Παρθένες Νήσους και Κούβα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ