ΚΟΣΜΟΣ

Ίρμα: Υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 - Η απειλή παραμένει (pics+vids)

Ίρμα: Υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 - Η απειλή παραμένει (pics+vids)
REUTERS/Carlos Barria

Συνοδευόμενο από σφοδρές καταιγίδες και επικίνδυνες πλημμύρες, το μάτι του τεράστιου τυφώνα Ίρμα έφθασε στο έδαφος των ΗΠΑ και συνεχίζει την απειλητική του πορεία κατά μήκος της δυτικής ακτής της Φλόριντα. Υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή, ενώ ήδη τρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Το μάτι του τυφώνα είναι σε απόσταση 40 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Τάμπα, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν είχαν ταχύτητα 140χλμ/ώρα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC), ενώ όπως εκτιμάται, η Ίρμα θα παραμείνει κυκλώνας μέχρι σήμερα (Δευτέρα).

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα της καθώς και σε άλλες περιοχές κοντά στις ακτές.

2017 09 11T000611Z 884478007 RC18B314FBE0 RTRMADP 3 STORM IRMA

REUTERS/Carlos Barria

Τα θύματα

Η Φλόριντα ήδη μετράει τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα: έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία το Σαββατοκύριακο. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω της η Ίρμα σε πολλά νησιά της Καραϊβικής.

https://www.instagram.com/p/p

Χωρίς ρεύμα 4 εκατομμύρια πολίτες

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας στη Φλόριντα. Αναλυτικά:

Capture

Πηγή: CNNi

Σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την αποδέσμευση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην Πολιτεία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.

Λεηλασίες και διαρρήξεις

Ως φαίνεται υπάρχουν αρκετοί που εκμεταλλεύονται την κατάσταση πανικού που επικρατεί κάνοντας διαρρήξεις και λεηλατώντας οικίες. Η αστυνομία του Μαϊάμι ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε 28 συλλήψεις.

Κλειστό το αεροδρόμιο του Μαϊάμι και η Disney World

Λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, το αεροδρόμιο του Μαϊάμι αντιμετωπίζει προβλήματα με πλημμύρες και θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Τρίτη. Παράλληλα, ο τυφώνας ανάγκασε και την Disney World να κλείσει τις πύλες της.

Το μωρό του τυφώνα

Μια γυναίκα στη συνοικία Μικρή Αϊτή του Μαϊάμι γέννησε μόνη της το μωρό της, με το ιατρικό προσωπικό να της δίνει οδηγίες από το τηλέφωνο διότι οι ομάδες διάσωσης δεν κατάφεραν να φθάσουν στο σπίτι της, γνωστοποίησε η Δημοτική Αρχή του Μαϊάμι στο Twitter. Οι δυο τους μεταφέρθηκαν τελικά στο νοσοκομείο.

«Μην πυροβολείτε τον τυφώνα!»

Ανήμποροι μπροστά στην Ίρμα, πολλοί κάτοικοι της Φλόριντα υπαινίσσονται ότι θα αρχίσουν να πυροβολούν προς τον τυφώνα.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ εναντίον της Ίρμα. Δεν θα τη σταματήσει και οι επιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες» έγραψε στο Twitter το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πάσκο, στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Αν και ξεκίνησε ως φάρσα στο Διαδίκτυο, την ιδέα σύντομα εξέλαβαν σοβαρά ορισμένοι κάτοικοι της Φλόριντα που έφθασαν στο σημείο να προτείνουν την χρήση φλοβόλων για να διαλύσουν την Ίρμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ