ΚΟΣΜΟΣ

Κοινή στάση Μέρκελ - Πούτιν για Βόρεια Κορέα και ανατολική Ουκρανία

Κοινή στάση Μέρκελ - Πούτιν για Βόρεια Κορέα και ανατολική Ουκρανία
REUTERS/Grigory Dukor

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς, ο Πούτιν ενημέρωσε την καγκελάριο ότι η Ρωσία είναι σύμφωνη να αποσταλούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο Ρώσος ηγέτης λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτάσεις που διατύπωσε η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι είναι έτοιμος να συμπληρώσει τις προτεινόμενες στο ρωσικό σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ τις αρμοδιότητες της αποστολής του ΟΗΕ» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι «έχει υπ’ όψιν ότι η προστασία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ από τους κυανόκρανους μπορεί να επεκταθεί και εκτός της διαχωριστικής γραμμή , μετά την απόσυρση δυνάμεων και εξοπλισμού και από τις δύο πλευρές, και σε αλλά σημεία, όπου η ειδική αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ πραγματοποιεί τις επιθεωρήσεις της με βάση τις συμφωνίες του Μίνσκ».

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι στη συνομιλία του με την Γερμανίδα καγκελάριο ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέρθηκε λεπτομερώς στη ρωσική πρόταση για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ενώ συζητήθηκε το θέμα της υλοποίησης των Συμφωνιών του Μινσκ για την διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, καλωσόρισε τη ρωσική πρόταση για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά επεσήμανε ότι η πρόταση αυτή πρέπει να επεκταθεί.

«Να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο η διένεξη με τη Βόρεια Κορέα»

Οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κορεατική χερσόνησο και συγκεκριμένα το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο ηγέτες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, «συμφώνησαν ότι η διένεξη που αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο», ενώ η Μέρκελ ζήτησε την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ ώστε να εξαναγκασθεί να αλλάξει πολιτική.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη στάση της Πιονγιάνγκ που αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ότι «επισημάνθηκε ότι παρόμοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της μη διάδοσης των πυρηνικών και δημιουργούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «συμφωνήθηκε ότι η έντονη αυτή κρίση μπορεί να επιλυθεί αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, μέσω της επανέναρξης των συνομιλιών με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών» και πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές για την κρίση αυτή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ