ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Γάλλοι για τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στα εργασιακά

Στους δρόμους οι Γάλλοι για τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν στα εργασιακά
REUTERS/Etienne Laurent/Pool

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη πρόκληση καθώς, σήμερα Τρίτη, εργαζόμενοι που ανήκουν στο αριστερό συνδικάτο CGT θα διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα εναντίον της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που, όπως καταγγέλλουν, φέρνει το νέο νομοσχέδιο. 

Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του CGT, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν «κοινωνικό πραξικόπημα», όμως ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να νιώθει πιο άνετα καθώς οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας του εμφανίζονται διαιρεμένες όσον αφορά τα μέτρα που προωθεί, σχολιάζει το Γαλλικό πρακτορείο.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα μέτρα που συμπεριλαμβάνουν τη θέσπιση ορίου στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε περιπτώσεις απολύσεων που κρίνονται άδικες, πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες στις εταιρείες όσον αφορά τις απολύσεις, τις προσλήψεις, την κατάρτιση επιχειρησιακών (αντί των κλαδικών) συμβάσεων και τον καθορισμό των όρων απασχόλησης.

Σχεδιάζει να υιοθετήσει τα μέτρα αυτά την 22α Σεπτεμβρίου.

«Είμαι απόλυτα αποφασισμένος και δεν θα υποχωρήσω μπροστά στους λουφαδόρους, τους κυνικούς, τους σκληροπυρηνικούς», είπε ο Μακρόν σε γάλλους επιχειρηματίες την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.

cgt

Τα δικαιώματα των Γάλλων εργαζομένων προστατεύονται εδώ και δεκαετίες από μια ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι ο κώδικας αποθάρρυνε τις επενδύσεις, επιβράδυνε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εργαζόμενοι που ανήκουν στο CGT από τους κλάδους των σιδηροδρόμων, του πετρελαίου και της ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν σήμερα. Ο επικεφαλής του συνδικάτου Μαρτινέζ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη δήλωση του Μακρόν περί «λουφαδόρων» και προειδοποίησε ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται.

Ο Μακρόν, ερωτηθείς χθες Δευτέρα, εάν μετανιώνει για τη λέξη που χρησιμοποίησε, πέρασε στην αντεπίθεση: «δεν μπορούμε να πάμε μπροστά αν δεν λέμε τα πράγματα όπως είναι», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ