ΚΟΣΜΟΣ

Σενάρια για μελλοντική απομάκρυνση του Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών

Σενάρια για μελλοντική απομάκρυνση του Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών
Reuters/File

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει μπει «σε πειρασμό» να αντικαταστήσει μελλοντικά τον νυν υπουργό Oικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει σε ανάλυσή της η La Repubblica.  To σενάριο αυτό, πάντως, δεν επιβεβαιώνουν πηγές που μιλούν στο πρακτορείο Reuters. 

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι την συγκεκριμένη θέση- κλειδί φέρονται να θέλουν να εξασφαλίσουν τόσο οι σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι φιλελεύθεροι, σε περίπτωση που πάρουν μέρος σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλά ο απευθείας ενδιαφερόμενος, αναφέρεται στην εν λόγω ανάλυση, δεν δείχνει να ικανοποιείται με ενδεχόμενη μελλοντική εκλογή του στην προεδρία του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η ανταποκρίτρια της La Repubblica από το Βερολίνο γράφει, επίσης, ότι οι πιο σημαντικές εντάσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την καγκελαρία είχαν ως αντικείμενο την Ελλάδα.

«Το ‘γεράκι' της ελληνικής κρίσης, που θεωρείται από όλους ο εμπνευστής της λιτότητας, κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2015 την φοβερή πρόταση πενταετούς αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρώ», υπενθυμίζει η εφημερίδα της Ρώμης.

2017 08 16T082157Z 147089299 RC133CECA970 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS

REUTERS/Axel Schmidt

Επιπλέον, αναφερόμενη, στην στάση του Γερμανού υπουργού οικονομικών απέναντι στην χώρα μας, προσθέτει:

Όπως σημείωσε πρόσφατα η εφημερίδα FΑΖ, η διαφορά ανάμεσα στον Σόιμπλε και στην καγκελάριο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών έβλεπε την Ελλάδα ως μολυσμένο άκρο το οποίο κινδύνευε να προκαλέσει τον θάνατο ης ευρωζώνης.

Η 'Αγκελα Μέρκελ, όμως, φοβήθηκε ότι θα μπορούσε να προκληθεί "ντόμινο". Στην συγκεκριμένη, μοιραία σύνοδο κορυφής της Ένωσης, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι έπεισαν την καγκελάριο να παραμείνει η Ελλάδα. Ευτυχώς.

Ο Σόιμπλε δεν προτίθεται να αφήσει την καρέκλα του

Οι πιθανότητες επιστροφής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών αυξάνονται καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ενώ πολιτικοί των αντίπαλων γερμανικών κομμάτων υποβαθμίζουν την προοπτική εκθρόνισης του βετεράνου της γερμανικής πολιτικής, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters.

2017 08 16T082150Z 884568557 RC1F106C4310 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS

REUTERS/Axel Schmidt

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα γίνει 75 ετών την ερχόμενη εβδομάδα, είναι ο παλαιότερος βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου. Ο ίδιος, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν προτίθεται να αφήσει την καρέκλα του. Άλλωστε λέγεται ότι αξιωματούχοι του υπουργείου του έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες επαφές για να κλείσουν δωμάτιο συμβατό για χρήστη αναπηρικής καρέκλας στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2018, αν και το υπουργείο Οικονομικών αρνείται ότι έχει γίνει τέτοια κράτηση.

Ποιοι μπορούν να τον εκθρονίσουν

Θεωρητικά, οι μόνοι που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην ανανέωση της θητείας του Σόιμπλε είναι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που οδεύει προς μία ακόμη εκλογική νίκη, και τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό: το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) και οι Πράσινοι.

Αποτελεί μακρά παράδοση στη γερμανική πολιτική, ο ελάσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού να κάνει πρώτος την επιλογή υπουργείου κατά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε από τα κόμματα αυτά έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την καριέρα του Σόιμπλε.

2017 09 12T064639Z 1600799263 RC124C65D790 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION SCHAEUBLE

REUTERS/Hannibal Hanschke

Ωστόσο, κανείς δεν δείχνει να έχει την πρόθεση να το κάνει αυτό, αναφέρει το πρακτορείο.

Πηγές των τριών αυτών κομμάτων που μίλησαν στο Reuters χωρίς να κατονομαστούν δηλώνουν ότι τόσο ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD, όσο και ο Τζεμ Εσντεμίρ των Πρασίνων και ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ του FDP εποφθαλμιούν το πόστο του υπουργού Εξωτερικών.

«Υπάρχει ένα ζήτημα για την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά αυτό θα σήμαινε την εγκατάλειψη του πιο επιθυμητού υπουργείου απ΄όλα», δήλωσε αξιωματούχος του SPD. «Και ο Σουλτς και ο Γκάμπριελ έχουν τα μάτια στραμμένα προς το υπουργείο Εξωτερικών».

«Δεν βλέπω να πετά κανείς έξω τον Σόιμπλε», δήλωσε στέλεχος των Πρασίνων προσθέτοντας ότι στο κόμμα του δεν υπάρχει κανείς σοβαρός διεκδικητής της θέσης.

Τόσο τα τρία κόμματα, όσο και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ