ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 300.000 Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ

Περισσότεροι από 300.000 Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ
REUTERS/Danish Siddiqui

Περίπου 370.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από τη βία στη Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα η Βίβιαν Ταν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο αριθμός των προσφύγων Ροχίνγκια που κατέφυγαν στο Μπανγκλαντές από τις 25 Αυγούστου ανήλθε σε 370.000 από 313.000 που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του.

«Το σύστημα βρίσκεται σαφώς στα όριά του και απαιτείται όλη η δυνατή υποστήριξη», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ο Λέοναρντ Ντόιλ. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να απαντήσει πόσο τυχόν να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων.

«Σαφώς οι εκτιμήσεις έχουν ξεπεραστεί πολλές φορές. Διστάζω να δώσω έναν αριθμό αλλά προφανώς ο κόσμος φοβάται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ», πρόσθεσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Οι Ροχίνγκια, οι οποίοι είναι απάτριδες, αντιμετωπίζονται από τις αρχές της Μιανμάρ σαν παράτυποι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, παρότι ζουν στη Μιανμάρ επί αιώνες. Οι κοινότητές τους είναι περιθωριοποιημένες και δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την αγορά εργασίας. Εδώ και δεκαετίες βρίσκονται σε διαμάχη με τους βουδιστές που αποτελούν την πλειοψηφία στη Μιανμάρ.

Ωστόσο και στο κυρίως μουσουλμανικό Μπανγκλαντές δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Η αστυνομία τους κατηγορεί ότι επιδίδονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εμπορία ναρκωτικών.

Πολλά από τα χωριά τους στα βόρεια της Πολιτείας Ραχίν έχουν πλέον εκκενωθεί. Οι περισσότεροι φθάνουν στο Μπανγκλαντές με τα πόδια διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα ή με βάρκες από τον ποταμό Ναφ. Λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι, φθάνουν στο Μπανγκλαντές εξαντλημένοι, αδυνατισμένοι και συχνά άρρωστοι, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.

2017 09 12T054539Z 1400944025 RC1F312BFBA0 RTRMADP 3 MYANMAR ROHINGYA BANGLADESH


Πηγή: Reuters/Danish Siddiqui

ΔΗΜΟΦΙΛΗ