ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια στις μαζικές διαδηλώσεις κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία (pics&vids)

Επεισόδια στις μαζικές διαδηλώσεις κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία (pics&vids)
REUTERS/Stephane Mahe

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων σε πολλές γαλλικές πόλεις για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν στα εργασιακά.

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με κουκουλοφόρους στους δρόμους του Παρισιού, φέρνοντας έτσι στο νου τις εικόνες που διαδραματίζονταν τον περασμένο χρόνο στη Γαλλία, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα για να απαντήσει στους διαδηλωτές που εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον τους και, όπως αναφέρει το Reuters, πολλές ήταν και οι περιπτώσεις που τα όργανα της τάξης έσερναν τους διαμαρτυρομένους που είχαν συλλάβει.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι έγινε «χρήση δακρυγόνων». Σύμφωνα με τις αρχές, επρόκειτο για περίπου «300 άτομα με κουκούλες» που προκάλεσαν μικρές ζημίες, κυρίως σε βιτρίνες καταστημάτων και σε διαφημιστικά ταμπλό.

Εργαζόμενοι του αριστερού συνδικάτου CGT είχαν προαναγγείλει τις κινητοποιήσεις από την πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις και σήμερα ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του CGT, έκανε λόγο για μία «πολύ ισχυρή» κοινωνική κινητοποίηση.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του «για την πολύ ισχυρή κινητοποίηση που έχουμε ήδη στην επαρχία. Το μεσημέρι ήταν περισσότεροι από 100.000». Η CGT ανακοίνωσε πως στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν 60.000 διαδηλωτές.

Η πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε σε εορταστική ατμόσφαιρα από την πλατεία της Βαστίλλης και κατευθύνθηκε προς την Πλας ντ' Ιταλί, υπό τους ήχους μιας μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν και οι οποίοι ήρθαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους.

2017 09 12T131600Z 558197286 RC12C1302030 RTRMADP 3 FRANCE REFORM PROTESTS

(REUTERS/Stephane Mahe)

Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Μπενουά Αμόν, πρώην υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, ή ο Πιέρ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και βουλευτές των Ανυπότακτων, μεταξύ των οποίων ο Αλεξί Κορμπιέρ.

Στα πανό, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν για μια ακόμη φορά στόχος για τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, στις οποίες υποσχέθηκε να μην υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα». «Εμπρός οι τεμπέληδες!» διάβαζε κανείς σε πανό ή ακόμη «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους».

2017 09 12T151007Z 469086613 RC157800B070 RTRMADP 3 FRANCE REFORMS PROTESTS

(REUTERS/Charles Platiau)

Στη Μασσαλία, η νομαρχία μέτρησε 7.500 διαδηλωτές και οι οργανωτές 60.000. Ήταν 4.800 στη Ρεν, σύμφωνα με τη νομαρχία, 10.000 σύμφωνα με τη CGT, μεταξύ 4.850 και 12.000, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Μπορντό. Στη Νίκαια, η CGT χαιρέτισε μια κινητοποίηση πρωτοφανή για την πόλη από το 2006 και τις διαδηλώσεις κατά της σύμβασης πρώτης πρόσληψης.

2017 09 12T132251Z 710218766 RC16B62D0510 RTRMADP 3 FRANCE REFORM PROTESTS

(REUTERS/Stephane Mahe)

Στη διαδήλωση που έγινε στη Λιόν δημιουργήθηκε αναστάτωση από περίπου 100 μέλη της αναρχικής και αντιφασιστικής κίνησης, τα οποία η αστυνομία απομόνωσε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μερικά επεισόδια ξέσπασαν στη Μασσαλία όπου μαχητικοί αντιφασίστες ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και έριξαν κροτίδες προς την κατεύθυνση των αστυνομικών.

«Εργασθήκαμε ώστε όλα να γίνουν με τον κατά το δυνατόν πιο ειρηνικό τρόπο», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Στη διαδήλωση στη Μασσαλία, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν υποσχέθηκε ότι θα υποχρεώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να κάνει πίσω» επειδή «η χώρα αυτή δεν θέλει τον φιλελεύθερο κόσμο».

2017 09 12T150229Z 730121536 RC1B5FF29C70 RTRMADP 3 FRANCE REFORM PROTESTS

(REUTERS/Stephane Mahe)

Το θετικό για τον Μακρόν είναι πως το συνδικαλιστικό μέτωπο δεν είναι ενωμένο. Το συνδικάτο FO δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση, αντίθετα με ό,τι είχε κάνει το 2016 για τον εργασιακό νόμο, όμως ένα μέρος των μελών του αποφάσισαν να διαδηλώσουν. Όπως και ορισμένα τμήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων CFDT, CFE-CGC, CFTC και UNSA.

«Δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε μια επίδειξη αδυναμίας», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της CFDT Λοράν Μπερζέ, ο οποίος προτιμά τη δράση «για να αλλάξουμε τα διατάγματα».

Σημαντικό το διακύβευμα για τον Μακρόν

Το διακύβευμα είναι σημαντικό για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ελπίζει πως αυτή η μεταρρύθμιση «θα μας κάνει να κερδίσουμε τη μάχη της μαζικής ανεργίας». Και η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, στα επιδόματα ανεργίας, τη μαθητεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και τις συντάξεις.

«Θα επιμείνουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, όταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέ δήλωσε πως «η κοινωνική συζήτηση δεν μετριέται μόνο στον δρόμο και στη διαδήλωση».

Η CGT έχει ήδη καλέσει σε μία ακόμη κινητοποίηση στις 21 Σεπτεμβρίου, την παραμονή της παρουσίασης του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο και δύο ημέρες πριν από την κινητοποίηση της Ανυπότακτης Γαλλίας.

2017 09 12T150229Z 730121536 RC1B5FF29C70 RTRMADP 3 FRANCE REFORM PROTESTS

(REUTERS/Stephane Mahe)

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτήθηκε επίσης από απεργιακές κινητοποιήσεις και παρουσιάσθηκαν προβλήματα στις μεταφορές ιδιαίτερα στη Νίκαια, όπου δεν κυκλοφόρησε κανένα λεωφορείο και κανένα τραμ, στις περιφέρειες Ιλ-ντε-Φρανς και Καμπανίας-Αρδεννών, καθώς και στα δρομολόγια των πλοίων ανάμεσα στο Καλαί και το Ντόβερ στη Μάγχη.

Ο πύργος του Άιφελ παρέμεινε ανοικτός για τους επισκέπτες, αλλά μόνο μέχρι τον δεύτερο όροφο, καθώς απεργούσε μέρος του προσωπικού του.

Πολλά Λύκεια του Παρισιού και των προαστίων του αποκλείσθηκαν εν μέρει ή για λίγο από τους μαθητές, αλλά χωρίς να σημειωθούν βίαια επεισόδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ