ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν έχουν υψωθεί σημαίες του ISIS στη Βοσνία» - Ο Βόσνιος πρωθυπουργός ξεσπά

«Δεν έχουν υψωθεί σημαίες του ISIS στη Βοσνία» - Ο Βόσνιος πρωθυπουργός ξεσπά
REUTERS/Ali Hashisho

Απαντήσεις σε όσους Ευρωπαίους ηγέτες κατηγόρησαν τη Βοσνία πως έχει γίνει πεδίο δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης του ISIS και απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης, έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντένις Ζβίζντιτς, ο οποίος διαβεβαίωσε – σε οξύ τόνο – πως οι ισχυρισμοί δεν στέκουν.

Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας χαρακτηρίζονται μετριοπαθείς, αλλά μερίδα τους ασπάστηκε πιο ριζοσπαστικοποιημένες ιδέες από σαλαφιστές που έφτασαν στη χώρα μεταξύ 1992- 1995 για να πολεμήσουν κατά των Ορθόδοξων Σέρβων και Καθολικών Κροατών.

Όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένοι μπήκαν στις τάξεις των τζιχαντιστών του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, αλλά τους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών ασφάλειας της Βοσνίας, όσοι τζιχαντιστές επέστρεψαν σε βοσνιακό έδαφος εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν υπό τον νόμο που απαγορεύει στους πολίτες να πολεμούν σε ξένο έδαφος.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν είχε εκφράσει τις ανησυχίες του πως οι τζιχαντιστές μπορεί να δημιουργήσουν μία ευρωπαϊκή «βάση» στη Βοσνία, όπου, όπως δήλωσε, «σημαίες του ISIS έχουν ήδη υψωθεί σε πολλές πόλεις».

Με την σειρά του η Κροάτισσα ομόλογός του, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, είχε προειδοποιήσει πως «χιλιάδες μαχητές επιστρέφουν στην Βοσνία από την Συρία και το Ιράκ», ενώ παράλληλα, το κροατικό περιοδικό Globus σε δημοσίευμά του όριζε τον αριθμό των ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων που ζουν στη γείτονα χώρα στους 5.000 – 10.000.

Προφανώς ενοχλημένος από τις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων ηγετών ο Ζβίζντιτς αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για αβάσιμες πληροφορίες που υποκινούνται από πολιτικές σκοπιμότητες και θέλουν να βλάψουν την εικόνα και την οικονομία της χώρας του.

«Δεν έχουν υψωθεί σημαίες του ISIS» στην Βοσνία, ξεκαθάρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του με τους επικεφαλής των πέντε υπηρεσιών ασφαλείας.

ISIS1

(REUTERS/Stringer/Φωτογραφία Αρχείου)

«Δεν έχει καταγραφεί καμία αναχώρηση (Βόσνιου πολίτη) σε εμπόλεμες ζώνες, δεν έχουμε κανένα περιστατικό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική πράξη και εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε κάθε τέτοιο περιστατικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνολικά 240 Βόσνιοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2012 και 116 εξ’ αυτών παραμένουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές της Βοσνίας. Η ίδια πηγή αναφέρει πως 44 φερόμενοι τρομοκράτες έχουν επιστρέψει στη χώρα και οι 23 από αυτούς έχουν ήδη φυλακιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ