ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μετ’ εμποδίων η προβολή της «Ματίλντα» υπό τον φόβο επιθέσεων

Ρωσία: Μετ’ εμποδίων η προβολή της «Ματίλντα» υπό τον φόβο επιθέσεων
video grab

Το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού έδωσε μεν άδεια διανομής της κινηματογραφικής ταινίας «Ματίλντα», ένα ιστορικό δράμα που πραγματεύεται τον έρωτα του τσάρου Νικόλαου Β’ με τη μπαλαρίνα Ματίλντα Κσεσίνσκαγια, που έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση τόσο στην Δούμα όσο και στην Ορθόδοξη εκκλησία, αλλά οι Ρώσοι μάλλον δεν θα καταφέρουν να δουν την πολυσυζητημένη ταινία στις αίθουσες.

Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο ενιαίο δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών της Ρωσίας «Sinema park» και «Formula kino» ανακοίνωσε ότι δεν θα προβάλει την ταινία του σκηνοθέτη Αλεξέι Ουτσίτελ για λόγους ασφαλείας των θεατών εξαιτίας των απειλών που δέχεται.

Η διοίκηση του δικτύου διανομής αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι αποφάσισε να μη προβεί στην προβολή της «Ματίλντα», εξαιτίας των μη συμβατών με την νομοθεσία πράξεων, στις οποίες προβαίνουν οι πολέμιοι της ταινίας και οι οποίες εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, καθώς και των συνεχιζόμενων απειλών που διατυπώνονται εναντίον των κινηματογραφικών αιθουσών.

«Η απόφαση αυτή σχετίζεται αποκλειστικά με την πρόθεση μας να προστατεύσουμε του θεατές από τους κινδύνους που μπορούν να επιφέρουν οι δημόσιες προβολές της ταινίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ταινία «Ματίλντα» του ρώσου σκηνοθέτη Αλεξέι Ουτσίτελ, θα προβληθεί στους κινηματογράφους της Ρωσίας στις 26 Οκτωβρίου και έχει ως θέμα το ερωτικό ειδύλλιο του τσάρου Νικαλάου Β’ με την μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκαγια.

173661771


Τα κοστούμια της ταινίας παρουσιάστηκαν σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη/Πηγή: EPA/ANATOLY MALTSEV

Πολέμια της ταινίας είναι η ρωσίδα βουλευτής και πρώην εισαγγελέας της Κριμαίας Νατάλια Πακλόνσκαγια, η οποία θεωρεί ότι η ταινία προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών καθώς ο τσάρος Νικόλαος και η οικογένεια του έχουν αγιοποιηθεί από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

181048811


Ο γερμανός ηθοποιός Lars Eidinger, ο οποίος στην ταινία υποδύεται τον Τσάρο Νικόλαο ΒΠηγή: EPA/YURI KOCHETKOV

Ο σκηνοθέτης Αλεξέι Ουτσίτελ έχει αντίθετη άποψη και υποστηρίζει ότι η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα για τα οποία έχουν διασωθεί πολλές μαρτυρίες. Κατά της ταινίας έχει ταχθεί και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

181048781


Ο σκηνοθέτης της ταινίας Αλεξέι Ουτσίτελ/ Πηγή: EPA/YURI KOCHETKOV

Η Νατάλια Πακλόνσκαγια είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο, ότι συγκέντρωσε 400.000 υπογραφές με αίτημα να απαγορευθεί η προβολή της ταινίας. Το ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού παρά τις διαμαρτυρίες της Πακλόνσκαγια και των υποστηρικτών της, έδωσε την άδεια για την προβολή της, ενώ δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα έδειξε ότι το 60% των Ρώσων είναι υπέρ της προβολής της ταινίας.

Την Δευτέρα ο Κονσταντίν Ντομπρίνιν, δικηγόρος του σκηνοθέτη Ουτσίτελ, είχε δηλώσει στο πρακτορείο TASS ότι έξω από το δικηγορικό του γραφείο, πυρπολήθηκαν δύο αυτοκίνητα από τους πολέμιους της ταινίας πριν αυτή προβληθεί ακόμη στους κινηματογράφους.

Ο παραγωγός της ταινίας «Ματίλντα» Βλαντίμιρ Βινοκούρ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτά στην Ρωσία. «Τα αρμόδια όργανα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε Συρία, ούτε Ιράκ, ούτε Ντονέτσκ, αλλά η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, και κάπου πετούν βόμβες μολότοφ, εκρήγνυνται μηχανισμοί, και κάποιοι πυρπολούν αυτοκίνητα. Γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο; Ποτέ. Ούτε επί ΕΣΣΔ, ούτε στην Ρωσία. Τι σημαίνει αυτός ο πόλεμος κατά του κινηματογράφου με τέτοια μέσα; Εδώ έχουμε να κάνουμε μ' έναν πλήρη . Τι άλλο να πω; Ο χρόνος θα δείξει. Χαίρομαι όμως που η προβολή στο Βλαδιβοστόκ πήγε πολύ καλά, και όπως διάβασα στο τέλος της ταινίας ο κόσμος σηκώθηκε και άρχισε να χειροκροτεί. Όσον αφορά τα υπόλοιπα πιστεύω ότι θα σταματήσουν κάποια στιγμή, επειδή, έστρεψαν την προσοχή τους σ αυτές τις τάσεις και πράξεις τόσο η Ανακριτική Επιτροπή, όσο και η εισαγγελία. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει η τάξη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο ενδιαφέρον για την ταινία «Ματίλντα» έδειξαν οι κινεζικές εταιρείες διανομής. Την δήλωση αυτή έκανε προς τους δημοσιογράφους ο ρώσος αναπληρωτής υπουργών τηλεπικοινωνιών Αλεξέι Βόλιν, ο οποίος συμμετείχε στην 18 διυπουργική σύνοδο επί θεμάτων πολιτισμού και ανθρωπιστικής συνεργασίας. Παράλληλα ο Αλεξέι Βόλιν εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι το τέλος του έτους το ζήτημα της διανομής της ταινίας «Ματίλντα» στην Κίνα θα έχει επιλυθεί».

Στο μεταξύ το δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών «Moskovskoye Kino» ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο την διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Ντάρια Σιμονένκο, ότι θα προβάλλει την ταινία στις αίθουσες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ