ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία δεν μας έχει ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της αγοράς των ρωσικών S-400

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία δεν μας έχει ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της αγοράς των ρωσικών S-400
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπέργκ REUTERS/Valentyn Ogirenko

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε πως η Συμμαχία δεν έχει ενημερωθεί από την Τουρκία για τις λεπτομέρειες της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, αγορά που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο προβληματισμό στη Δύση.

«Στην παρούσα φάση ούτε ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν χρησιμοποιεί τους S-400. Το ΝΑΤΟ δεν το ενημέρωσαν για τις λεπτομέρειες της αγοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, σχολιάζοντας την απόφαση της Άγκυρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ λαμβάνουν αυτοτελώς αποφάσεις για τους εξοπλισμούς που θα αγοράσουν.

«Ποια οπλικά συστήματα θα αγοράσουν είναι ζητήματα που αποφασίζουν οι ίδιοι οι σύμμαχοι. Για το ΝΑΤΟ σημασία έχει τα οπλικά συστήματα που αγοράζουν οι σύμμαχοι, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κοινού. Η δυνατότητα συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων μας έχει θεμελιώδη σημασία για το ΝΑΤΟ, ώστε να να μπορούμε να διευθύνουμε τις επιχειρήσεις μας και τις αποστολές μας», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ξεκαθαρίσει πως Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα δικά της μέτρα ασφαλείας, ενώ αναφερόμενος στις ανησυχίες της Δύσης δήλωσε: «Έχουν τρελαθεί επειδή κάναμε τη συμφωνία για τους S-400. Τι έπρεπε να κάνουμε, να σας περιμένουμε; Λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα στο μέτωπο της ασφάλειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ