ΚΟΣΜΟΣ

Επίδειξης δύναμης από τη Βόρεια Κορέα - Όλες οι αντιδράσεις

Επίδειξης δύναμης από τη Βόρεια Κορέα - Όλες οι αντιδράσεις
REUTERS/Issei Kato

Τις έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, πάνω από την Ιαπωνία και κοντά στο νησί Hokkaido.

Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε σε λιγότερο από έναν μήνα από την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγιανγκ με βόμβα υδρογόνου και είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα κρατικά Μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο, ωστόσο μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων η εφημερίδα Rodong Sinmun ανέφερε ότι «όσο έντονη και αν είναι η πίεση, δεν μας ανησυχεί».

Την ίδια ώρα το CNNi μεταδίδει ότι το Τόκιο και η Ουάσινγκτον αναμένεται να πιέσουν στα Ηνωμένα Έθνη, με τις δύο κυβερνήσεις να καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη σύσκεψη ώστε να συζητηθεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί προς τη Β. Κορέα.

Πάντως ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανέφερε ότι «η νέα εκτόξευση πυραύλου ήταν απαράδεκτη» και «αντίθετη με τη βούληση της διεθνούς κοινότητας για μία ειρηνική λύση».

Από την πλευρά της η Κίνα καταδίκασε την βορειοκορεατική εκτόξευση πυραύλου και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Το Πεκίνο «αντιτίθεται στην παραβίαση από τη Βόρεια Κορέα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην χρησιμοποίηση της τεχνολογίας των βαλλιστικών πυραύλων για τις δοκιμές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ, τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

1

(CNNi)

ΗΠΑ: «Να λάβουν δράση Κίνα και Ρωσία» λέει ο Τίλερσον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για τη νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα από τον γενικό γραμματέα της αμερικανικής προεδρίας και στρατηγό ε.α. των Πεζοναυτών, Τζον Κέλι, όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να αναλάβουν άμεσα δράση «από μόνες τους» εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Untitled design

«Η Κίνα προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που καταναλώνει η Βόρεια Κορέα. Η Ρωσία είναι ο βασικός εργοδότης των Βορειοκορεατών που δουλεύουν καταναγκαστικά», υπογράμμισε ο Τίλερσον σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε:

Η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να δείξουν ότι δεν ανέχονται αυτές τις θρασείες εκτοξεύσεις πυραύλων και να αναλάβουν δράση από μόνες τους.

Νότια Κορέα: Προετοιμαστείτε για νέες απειλές

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι η νέα εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι η περαιτέρω διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Πιονγκγιάνγκ, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους προειδοποίησε για δυνητικές νέες απειλές για τη χώρα του και τον κόσμο.

«Ο πρόεδρος Μουν διέταξε αξιωματούχους να αναλύσουν εκτενώς και να προετοιμαστούν για νέες δυνητικές βορειοκορεατικές απειλές, όπως επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό και βιοχημικά όπλα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας Παρκ Σου-χιούν κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ