ΚΟΣΜΟΣ

«Μακρύς δρόμος η διεύρυνση της Ευρωζώνης» τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών

«Μακρύς δρόμος η διεύρυνση της Ευρωζώνης» τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών
REUTERS/Leonhard Foeger

Αποστάσεις από την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για επέκταση της Ευρωζώνης σε όλες τις χώρες, πήρε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία από το Ταλίν στο οποίο βρίσκεται, σημειώνοντας πως αυτό θα είναι ένας "μακρύς δρόμος" και πάντως "δεν επιτρέπεται να υπάρξει μία δεύτερη περίπτωση Ελλάδας".

Ταυτόχρονα διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται να δημιουργούνται ανησυχίες για μία δεύτερη παρόμοια περίπτωση καθώς υπάρχουν σαφείς κανονισμοί και στις συνθήκες ένταξης όλων των χωρών στην ΕΕ προβλέπεται πως θα πρέπει να γίνουν και μέλη της Ευρωζώνης όταν θα πληρούν τα κριτήρια.

«Εφόσον, με δύο εξαιρέσεις, τη Σουηδία και την Τσεχία, αυτή τη στιγμή καμία χώρα δεν πληροί τα κριτήρια, δεν τίθεται θέμα (νέας) ένταξης στην Ευρωζώνη. Εμείς ως υπουργοί Οικονομικών είναι σαφές ότι θα επιβλέπουμε εάν πληρούνται μόνιμα τα κριτήρια σύγκλισης», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «φυσικά και θέλουμε να έχουμε ισχυρή Ευρώπη από άποψη οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, όμως προς τούτο πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια».

κόμη, εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι και στην ιδέα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εγκατάσταση ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας ότι «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την κατάσταση που έχουμε τώρα και αυτό θα πρέπει να παραμείνει και δεν έχει νόημα να διεξάγουμε μία συζήτηση ενόσω δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια είναι η στρατηγική της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη στρατηγική μπορεί να δημιουργηθεί η υποδομή, ενώ τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και δεν έχουν αποσαφηνιστεί, όπως: ποια καθήκοντα θα έχει ένας υπουργός Οικονομικών τηςΕΕ ή της Ευρωζώνης, τί θα αποφασίζει, ποιες αρμοδιότητες θα έχει, ποια μέτρα θα παίρνει για κυρώσεις, ποια θα είναι η σχέση του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ