ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των βρετανικών Αρχών

Λονδίνο: Ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των βρετανικών Αρχών
REUTERS/Hannah McKay

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας του, το Amaq, για την   τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σε σταθμό του μετρό του Λονδίνου τραυματίζοντας, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, 29 άτομα, την ώρα που οι βρετανικές Αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των δραστών. 

Το επίπεδο συναγερμού στη Βρετανία αυξήθηκε σε «κρίσιμο» από «σοβαρό», ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Aυτό σημαίνει ότι μια νέα επίθεση θεωρείται επικείμενη.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι πολίτες θα δουν τις επόμενες ημέρες στους δρόμους της χώρας μεγαλύτερη παρουσία ένοπλων αστυνομικών αλλά και στρατιωτών. Όπως τόνισε η Μέι:

Για αυτό το διάστημα, στρατιώτες θα αντικαταστήσουν τους αστυνομικούς αναλαμβάνοντας καθήκοντα φύλαξης ορισμένων τοποθεσιών και χώρων που θα βρίσκονται υπό προστασία και δεν έχουν πρόσβαση οι πολίτες.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο LBC δήλωσε πως η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών της επίθεσης.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, διευκρίνισε μέσω δελτίου τύπου ότι η αντιτρομοκρατική μονάδα διεξάγει «ταχείες έρευνες για να ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους», προσθέτοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει σε «καμία σύλληψη».

Τηλεοπτικό δίκτυο αποκάλυψε νωρίτερα πως οι Αρχές έχουν ταυτοποιήσει έναν από τους υπόπτους της επίθεσης, χρησιμοποιώντας το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό.

2017 09 15T110403Z 660885395 RC1D09CB4BF0 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

(REUTERS/Yann Tessier)

Στον απολογισμό που επικαιροποίησαν, οι υπηρεσίες υγείας γίνεται λόγο για 29 τραυματίες, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Κανένας εκ των τραυματιών δεν φέρει σοβαρά τραύματα και όπως αναφέρεται οι περισσότεροι έχουν υποστεί εγκαύματα.

2017 09 15T103834Z 1164126125 RC19226BD370 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

(REUTERS/Luke MacGregor)

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, που διαπράχθηκε στον απόηχο του κύματος επιθέσεων τους τελευταίους μήνες που έχουν συγκλονίσει τη Βρετανία, την ευθύνη των οποίων έχει κυρίως αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στο πλευρό της Βρετανίας ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στη Βρετανία για την αποτροπή επιθέσεων, όπως επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του προς τους τραυματίες και «υποσχέθηκε τη συνέχεια της στενής συνεργασίας με τη Βρετανία με στόχο την αποτροπή επιθέσεων παγκοσμίως οι οποίες στοχοθετούν αθώους πολίτες και στη μάχη κατά του εξτρεμισμού» τόνισε η αμερικανική προεδρία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την προεδρική οικεία, είχε χαρακτηρίσει την επίθεση «απαίσια» και είχε δηλώσει: «Πρέπει να είμαστε σκληρότεροι και εξυπνότεροι».

Σοκάρουν οι αυτόπτες μάρτυρες

Οι πρώτοι μάρτυρες λίγα λεπτά μετά το περιστατικό είπαν ότι είδαν να σχηματίζεται μια μπάλα φωτιάς, αμέσως μετά την έκρηξη γεγονός που παραπέμπει την Αστυνομία σε επίθεση με χημικά. Η φωτιά, σύμφωνα με τους μάρτυρες, εξαπλωνόταν και στα υπόλοιπα βαγόνια του συρμού, ενώ σύμφωνα με έναν μάρτυρα δεν ακούστηκε κάποιος δυνατός κρότος καθώς τη στιγμή της έκρηξης το τρένο ήταν κατάμεστο.

Αρκετοί τραυματίες φέρουν εγκαύματα στο πρόσωπο ενώ ορισμένοι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το βαγόνι.

2017 09 15T095914Z 2052390945 RC117B405C50 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

(SYLVAIN PENNEC/via REUTERS)

«Άκουσα μία πολύ δυνατή έκρηξη. Κοίταξα πίσω μου και είδα αρκετούς τραυματίες,ανθρώπους που είχαν εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Ο ένας βοηθούσε τον άλλον», ανέφερε ένας επιβάτης, σύμφωνα με τον Guardian.

Η δημοσιογράφος του BBC μετέδωσε ότι είδε «μία γυναίκα που είχε εγκαύματα στα πόδια της και στο πρόσωπό της».

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας τόνισε: «Είδα έναν λευκό κάδο, έναν κουβά από αυτούς που χρησιμοποιούν οι οικοδόμοι και μία τσάντα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Οι φλόγες έβγαιναν μέσα από τον κάδο».

2017 09 15T084844Z 1403715810 RC17B8F24650 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

(REUTERS/Hannah McKay)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ