ΚΟΣΜΟΣ

Χέιλι: Εξαντλήσαμε τα διπλωματικά περιθώρια με την Βόρεια Κορέα

Χέιλι: Εξαντλήσαμε τα διπλωματικά περιθώρια με την Βόρεια Κορέα

Στον απόηχο της τελευταίας πυραυλικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας, η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι εξέφρασε την πεποίθησή της πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές του για να σταματήσει την προκλητικότητα του Κιμ Γιονγκ Ουν και να ανακόψει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Ο ηγέτης του δικτατορικού καθεστώτος φαίνεται απτόητος μπροστά στον κίνδυνο, παρότι η χώρα του έχει ήδη δεχθεί πολλές οικονομικές κυρώσεις, με τις σκληρότερες να ψηφίζονται ομόφωνα μετά την εκτόξευση βόμβας υδρογόνου. ΗΠΑ και Νότια Κορέα συμφώνησαν να ασκήσουν ισχυρότερες πιέσεις όμως μένει να φανεί αν και αυτές θα έχουν αποτέλεσμα.

«Έχουμε ουσιαστικά εξαντλήσει όλα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτή τη στιγμή», είπε η Χέιλι μιλώντας στην εκπομπή State of the Union του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

«Θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι και να προχωρήσουμε με διπλωματικά μέσα για να αποσπάσουμε την προσοχή τους», είπε η Χέιλι και πρόσθεσε ότι η ίδια δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να παραδώσει το θέμα στον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις.

Ακόμη, εξήγησε πως οι δηλώσεις του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ για απάντηση στην Πιονγιάνγκ με «φωτιά και οργή» δεν ήταν λόγια του αέρα και προειδοποίησε πως αν κηρυχθεί πόλεμος τότε θα η Βόρεια Κορέα θα καταστραφεί.

«Αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει (να επιδεικνύει) αυτή την συμπεριφορά, αν οι ΗΠΑ κληθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή να υπερασπιστούν τους συμμάχους του με κάθε τρόπο, η Βόρεια Κορέα θα καταστραφεί», τόνισε η αμερικανίδα πρέσβης. «Όλοι το γνωρίζουμε αυτό και κανείς δεν το επιθυμεί».

Ισχυρότερες κυρώσεις συμφώνησαν Τραμπ - Μουν

Νωρίτερα, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Νότιας Κορέας συμφώνησαν να ασκήσουν ισχυρότερη πίεση μέσω κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε η προεδρία της δεύτερης έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία, και να ασκήσουν ισχυρότερες και πρακτικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα ώστε να αντιληφθεί πως οι προκλητικές ενέργειες οδηγούν σε περαιτέρω διπλωματική απομόνωση και οικονομική πίεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο Μουν και ο Τραμπ καταδίκασαν σθεναρά την τελευταία εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα και συμφώνησαν πως οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού με τη διεθνή κοινότητα για την εφαρμογή του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ο Μουν Τζε-ιν είχε προχωρήσει σε ιδιαίτερα οργισμένες δηλώσεις τονίζοντας πως η χώρα του έχει την δυνατότητα να καταστρέψει ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα και απηχώντας έτσι τις θέσεις και του Αμερικανού ομολόγου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ