ΚΟΣΜΟΣ

Ενωμένες θα μείνουν ΗΠΑ-Γαλλία κατά της τρομοκρατίας, λέει ο Ομπάμα

Ενωμένες θα μείνουν ΗΠΑ-Γαλλία κατά της τρομοκρατίας, λέει ο Ομπάμα
REUTERS/Carlos Barria

Ενωμένες θα μείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ στην Ουάσινγκτον.

"Σαν Αμερικανοί, στεκόμαστε δίπλα στους φίλους μας στους καλούς και στους κακούς καιρούς, σε κάθε περίπτωση", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Και συνέχισε: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία μένουν ενωμένες, σε πλήρη αλληλεγγύη, για να φέρουν δικαιοσύνη σε αυτούς τους τρομοκράτες και για να υπερασπιστούμε τα κράτη μας".

Αναγνώρισε ότι το Ισλαμικό Κράτος και η ιδεολογία του είναι μια "σοβαρή απειλή για όλους μας".

Πρέπει να εργαστούμε με την Τουρκία για να βρούμε λύσεις ώστε οι πρόσφυγες να μένουν κοντά στις χώρες καταγωγής τους, είπε από τη μεριά του ο Φρανσουά Ολάντ.

Τόνισε παράλληλα πως είναι επείγον να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας προς αποτροπή τρομοκρατών να έρθουν στην Ευρώπη.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσουν τα σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετακίνηση των εξτρεμιστών προς την Ευρώπη.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Σημείωσε ότι η αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία θα πρέπει να γίνει «όσο το δυνατόν συντομότερα», χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ