ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: To Ανώτατο Δικαστήριο αναστέλλει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία Κουρδιστάν

Ιράκ: To Ανώτατο Δικαστήριο αναστέλλει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία Κουρδιστάν
REUTERS/Azad Lashkari

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ με απόφασή του αποφάσισε να σταματήσουν οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου, έως ότου εξεταστεί η συνταγματικότητα του.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε εντολή αναστολής της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβριου (...) μέχρις ότου εξετάσει τις προσφυγές που έχει λάβει, επισημαίνοντας ότι η ψηφοφορία αυτή είναι αντισυνταγματική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος από τον ηγέτη του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, είχε καταδικαστεί από πολλές χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και των ΗΠΑ.

Ενώ η Μόσχα εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της σε ένα ενωμένο ιρακινό κράτος, η Ουάσιγκτον είχε ζήτησε επανειλημμένως από τον Μπαρζανί να αναβάλλει την ψηφοφορία.

Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε σήμερα από τη Βαγδάτη ότι το απόγευμα θα μεταβεί στην Αρμπίλ για να προσπαθήσει να πείσει τον Κούρδο πρόεδρο Μπαρζανί να αναβάλει το δημοψήφισμα.

«Θα είμαι το απόγευμα στην Αρμπίλ για να πω στον Μασούντ Μπαρζανί ότι δεν στηρίζουμε το κουρδικό δημοψήφισμα. Είμαστε δεσμευμένοι στην ενότητα του Ιράκ και εργαζόμαστε με τον ΟΗΕ για να βρούμε εναλλακτικές στο δημοψήφισμα», εξήγησε ο Φάλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ