ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Ρουχανί: Δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να αποσύρουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Προειδοποίηση Ρουχανί: Δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να αποσύρουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά
EPA/PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE

Υψηλό τίμημα απειλεί ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, πως θα πληρώσουν οι ΗΠΑ εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιήσει τις απειλές του και απομακρύνει τη χώρα του από τη συμφωνία με τα πυρηνικά του Ιράν.

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο του CNN, Christiane Amanpour στη Νέα Υόρκη, ο Ρουχανί τόνισε πως «Το να φύγουν οι ΗΠΑ από μία τέτοια συμφωνία θα έχει υψηλό τίμημα για αυτούς, και δεν πιστεύω πως οι Αμερικανοί θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τόσο υψηλό τίμημα για κάτι που θα τους είναι άχρηστο».

Ο Ρουχανί είπε πως μία τέτοια ενέργεια από την διοίκηση Τραμπ «δεν θα παράξει αποτελέσματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά την ίδια στιγμή, θα μειώσει και θα απομακρύνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή, εν μέρει, κάποια άρση των κυρώσεων ως μέρος της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, την οποία ο Τραμπ περιέγραψε ως την «χειρότερη συμφωνία που υπογράφηκε ποτέ» αλλά αυτές είναι κυρίως διαδικαστικές.

Η πραγματική δοκιμασία ωστόσο έρχεται τον Οκτώβριο, όταν ο Τραμπ θα αποφασίσει εάν θα πιστοποιήσει πως το Ιράν θα συμμορφωθεί με την συμφωνία, γνωστή και ως Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Εάν δεν το κάνει, τότε το Κογκρέσο έχει 60 ημέρες να αποφασίσει εάν θα επιβάλλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αποφασισθεί πριν την σύναψη της συμφωνίας.

Ο Ρουχανί, που επανεκλέχθηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος μετά από δημοκρατική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, υπήρξε ο βασικός αρχιτέκτονας της συμφωνίας του 2015 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εταίρους.

Η συμφωνία οδήγησε στην άρση των διεθνών κυρώσεων απέναντι στο Ιράν σε ανταπόδοση του περιορισμού του πυρηνικού του προγράμματος.

Η συγκεκριμένη συμφωνία θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα συζήτησης στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, και στην οποία συμμετέχουν και ο Ρουχανί και ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο Air Force One, επέκρινε ξανά τη συμφωνία, κατονομάζοντάς την ως την χειρότερη από τις συμφωνίες που έχει δει.

Μάλιστα, επισήμανε πως «αυτή η συμφωνία δεν είναι συμφέρουσα για τις ΗΠΑ».

Τέλος, ο Τραμπ κατήγγειλε το Ιράν πως έχει παραβιάσει πολλούς όρους αυτής της συμφωνίας ενώ κλείνοντας, υποσχέθηκε πως η επερχόμενη δράση του για την συμφωνία «θα είναι εμφανής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ