ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η επίθεση στο μετρό ήταν έργο του ISIS

Λονδίνο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η επίθεση στο μετρό ήταν έργο του ISIS
REUTERS/Luke MacGregor

Η βρετανική αστυνομία και οι υπηρεσίες κατασκοπείας δεν έχουν βρει αποδείξεις ότι η βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε συρμό στον σταθμό Πάρσονς Γκριν του Λονδίνου διατάχθηκε ή οργανώθηκε από κάποια γνωστή οργάνωση, σύμφωνα με αμερικανικές και βρετανικές κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση των ερευνών.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε δύο άνδρες μετά την έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 30 άνθρωποι, την περασμένη Παρασκευή. Μετά την επίθεση αυτή, το Amaq, το προπαγανδιστικό όργανο του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε ότι οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη.

Την Δευτέρα, ωστόσο, πέντε αμερικανικές και βρετανικές κυβερνητικές πηγές είπαν ότι είναι πιθανό η επίθεση αυτή να είναι "εμπνευσμένη" από το Ισλαμικό Κράτος, από το ευρύ δίκτυο προπαγανδιστικού υλικού και οδηγιών που έχει αναρτήσει η οργάνωση στο διαδίκτυο. Δεν έχουν βρεθεί όμως αποδείξεις για κάποια άμεση διασύνδεση της επίθεσης με το ΙΚ ή με κάποια άλλη εξτρεμιστική οργάνωση.

Η βρετανική αστυνομία ανακρίνει έναν 18χρονο που συνελήφθη στο λιμάνι του Ντόβερ το Σάββατο και έναν άλλο ύποπτο, έναν άνδρα 21 ετών που συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στο προάστιο Χούνσλοου του δυτικού Λονδίνου. Έγινε επίσης μια έρευνα σε μια ιδιοκτησία στο Σάνμπερι-ον-Τέιμς, μια κωμόπολη έξω από το Λονδίνο.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το σπίτι στο Σάνμπερι-ον-Τέιμς ανήκει σε ένα ζευγάρι που είχε φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και ανήλικων προσφύγων. Ένας τοπικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ότι ο 18χρονος είναι Ιρακινός και ότι έφτασε στη Βρετανία πριν από τρία χρόνια.

Πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν εξάλλου ότι ο 21χρονος είναι Σύρος και ζει στη Βρετανία εδώ και αρκετά χρόνια.

Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ δήλωσε την Κυριακή ότι οι δύο συλλήψεις αποδεικνύουν ότι η επίθεση δεν ήταν έργο κάποιου "μοναχικού λύκου" αλλά ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις περί εμπλοκής του Ισλαμικού Κράτους στην υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ