ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ: Τι θα πει για τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν

Η πρώτη ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ: Τι θα πει για τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν
REUTERS/Jonathan Ernst

Την πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπό τη σκιά των πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να «μιλήσει με σκληρή γλώσσα για την απειλή από την Βόρεια Κορέα κατά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, αλλά και της ασφάλειας όλων των χωρών που εκπροσωπούνται στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πιθανόν να κάνει αναφορά και στην Κίνα, καθώς έχει εξοργιστεί από την στάση του Πεκίνου, που δεν έχει ασκήσει την πλήρη επιρροή του στην Πιονγιάνγκ, για την εκτόνωση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Σι τη Δευτέρα και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την άσκηση των πιέσεων για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ, αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση και κατά του Ιράν, ενώ θα δώσει έμφαση και στην έννοια της κρατικής κυριαρχίας, ως βάσης για την ανάπτυξη αμοιβαίων συνεργασιών με άλλες χώρες.

Από την άλλη μεριά, θα περιγράψει τις απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ, με έμφαση στη συνοριακή ασφάλεια, τις εμπορικές σχέσεις, αλλά και τις διεθνείς συμφωνίες, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ