ΚΟΣΜΟΣ

Ασυμβίβαστος με ήπιο Brexit ο Μπόρις Τζόνσον τονίζουν συνεργάτες του

Ασυμβίβαστος με ήπιο Brexit ο Μπόρις Τζόνσον τονίζουν συνεργάτες του
REUTERS/Lucas Jackson

Την άποψη στη βρετανική Telegraph πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και εκ των επικεφαλής της δεξιάς, σκληρά ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος, Μπόρις Τζόνσον «δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί» με ένα ήπιο Brexit που θα διαμόρφωνε τη σχέση Μ. Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρότυπο της αντίστοιχης σχέσης Ελβετίας - Ε.Ε εξέφρασε στενός συνεργάτης του Βρετανού πολιτικού, υπονοώντας την παραίτηση του Τζόνσον σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι στενοί πολιτικοί του φίλοι ο ίδιος ερωτηθείς για τις φήμες περί παραίτησής του επέμεινε πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του και περιέγραψε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης μειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος ως «φωλιά πουλιών που τραγουδούν».

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να έχει σοβαρό λόγο στην χάραξη της στρατηγικής του Brexit, καθώς ήταν εκ των ηγετών της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε., ενώ θεωρεί ότι οι επόμενες ημέρες είναι κομβικές για το εάν η βούληση των Βρετανών πολιτών, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα, θα γίνει σεβαστή.

Μέι: Ο Τζόνσον κάνει καλή δουλειά

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, πάντως, εξέφρασε τη στήριξή της στον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής της Μπόρις Τζόνσον έπειτα από δημοσιεύματα ότι θα παραιτηθεί πριν από το Σαββατοκύριακο στην περίπτωση που η Μέι δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά του σχετικά με το Brexit, μετέδωσε το Sky News.

Με ανάρτησή της στο twitter η δημοσιογράφος του Sky News Μπεθ Ρίγκμπι ανέφερε ότι σε ερώτηση για τον αν θα αποπεμφθεί ο Τζόνσον, η Μέι απάντησε: «Ο Μπόρις κάνει καλή δουλειά ως υπουργός Εξωτερικών».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τη στήριξη των υπουργών της αναφορικά με τη στρατηγική της για το Brexit, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει σε μια έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, πριν από την ομιλία που θα πραγματοποιήσει στην Φλωρεντία την Παρασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ