ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν δεν βλέπει με καλό μάτι τον υπερσύχρονο... «πύρινο δράκο» της Κίνας

Ο Πούτιν δεν βλέπει με καλό μάτι τον υπερσύχρονο... «πύρινο δράκο» της Κίνας
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS/Φωτογραφία αρχείου

Η εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta», αναφέρεται στο θέμα με το υπερσύγχρονο μαχητικό έκτης γενιάς με την ονομασία «πύρινος δράκος», το οποίο κατασκευάστηκε στην Κίνα, χάρη στους Ρώσους εμπειρογνώμονες που μετανάστευσαν στην Κίνα, παρά την θέληση όμως του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το θέμα ανέδειξαν δημοσιεύματα στο κινεζικό τύπο, τα οποία σύμφωνα με την εφημερίδα, γράφουν ότι ο Πούτιν επανειλημμένα είχε ζητήσει να επιστρέψουν στη Ρωσία οι επιστήμονες που βοήθησαν τους κινέζους να σχεδιάσουν το υπερσύγχρονο μαχητικό.

Ωστόσο εμπειρογνώμονες στη Ρωσία θεωρούν ότι η είδηση για τον «πύρινο δράκο», που κατασκευάστηκε παρά την θέληση του Πούτιν έχει σε σημαντικό βαθμό στοιχεία υπερβολής. «Για να επιστρέψουν στη Ρωσία οι ειδικοί αυτοί θα αρκούσε ο Πούτιν να κάνει ένα τηλεφώνημα στο Πεκίνο. Το σημερινό επίπεδο συνεργασίας Μόσχας–Πεκίνου αποκλείει την ύπαρξη παρόμοιων αντιθέσεων», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Ρωσο-κινεζικής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας Σεργκέι Σανακόγιεφ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος μάλιστα λέει, ότι η αεροπορική βιομηχανία που βρίσκεται στο Κομσομόλσκογιε επί του Αμούρ συνεργάζεται αρκετά χρόνια με την κινεζική αεροπορική βιομηχανία στου Σεμνσιάν στο τομέα της κατασκευής υπερσύγχρονων κινεζικών μαχητικών και πως στην κινεζική αυτή βιομηχανία έχουν εργαστεί εκατοντάδες Ρώσοι τεχνικοί.

DRAGON copy

(Πηγή φωτογραφίας migavia.ru)

«Αυτό συνέβαινε πάντα με την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης και κάθε εναντίωση σε αυτού του είδους της συνεργασία όσον αφορά τις υποδείξεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανήκει στο επίπεδο της διαίσθησης και είναι κάτι που εμπίπτει στα ενδιαφέροντα των πολέμιων της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας» λέει ο Σανακόγιεφ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Μηχανικών Ιβάν Αντιριέγιεφσκι, δηλώνει ότι «τα αφηγήματα περί ‘επανειλημμένων αιτιάσεων του Πούτιν» προς την Κίνα, μοιάζουν περισσότερο με κινήσεις προπαγανδιστικού περιεχομένου»

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η όλη ιστορία τείνει προς την υπερβολή και εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία επινόησης παρά αλήθειας». Το ότι κάποιοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό, είναι δυστυχώς γεγονός της σύγχρονης ζωής μας στη Ρωσία» και καταλήγει λέγοντας πως «είναι δύσκολο, να πιστέψει κανείς ότι για την Κίνα έφυγαν μεμιάς «μερικές δεκάδες πρωτοκλασάτοι εμπειρογνώμονες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ