ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο-ντοκουμέντο: Drone χτυπά ελεύθερο σκοπευτή και ματαιώνει δημόσια εκτέλεση από τον ISIS

Βίντεο-ντοκουμέντο: Drone χτυπά ελεύθερο σκοπευτή και ματαιώνει δημόσια εκτέλεση από τον ISIS

Τις σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή που ένας πύραυλος Hellfire χτυπά το σημείο όπου βρίσκονται μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους έχει καταγράψει η κάμερα ενός drone, ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας.

Αν και χιλιάδες μίλια μακριά, οι βρετανοί πιλότοι κατάφεραν να σταματήσουν τη δημόσια εκτέλεση δύο κρατουμένων που ετοιμάζονταν να κάνουν οι τζιχαντιστές στην πόλη Αμπου Καμάλ της Συρίας, με θεατές πολλούς αμάχους τους οποίους είχαν αναγκάσει, υπό την απειλή όπλων, να βρεθούν στο σημείο.

Το περιστατικό έγινε στις 9 Μαΐου, όμως το βίντεο βλέπει τώρα για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Σε αυτό φαίνεται ένα κτίριο μπροστά από το οποίο είναι συγκεντρωμένο πλήθος, αποτελούμενο από αμάχους και τζιχαντιστές, ενώ στην ταράτσα του είναι ακροβολισμένοι δύο ελεύθεροι σκοπευτές.

Οι μαχητές του ISIS ετοιμάζουν το σκηνικό της εκτέλεσης, τοποθετώντας παράλληλα τους «θεατές» στις θέσεις τους, με τους ελεύθερους σκοπευτές να έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι να πυροβολήσουν όποιον από το κοινό κάνει κίνηση να αποχωρήσει.

Τότε κάνει την εμφάνισή του το drone της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας, το οποίο έχοντας βάλει τον έναν εκ των ελεύθερων σκοπευτών στο στόχαστρό του, εκτοξεύει έναν πύραυλο Hellfire. Ο πύραυλος βρίσκει τον στόχο του, χτυπά το κτίριο κι αμέσως προκαλείται πανικός, με το πλήθος να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τα σχέδια των τζιχαντιστών για τη δημόσια εκτέλεση να ακυρώνονται.

Το βίντεο δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στη δημοσιότητα από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διευκρίνισε πως το drone δεν στόχευσε τους τζιχαντιαστές στο έδαφος γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο και για τους αμάχους που βρίσκονταν στο σημείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ