ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ κατά Τραμπ για Βόρεια Κορέα και Ιράν

Λαβρόφ κατά Τραμπ για Βόρεια Κορέα και Ιράν
REUTERS/Eduardo Munoz

Την «έντονη ανησυχία» της Μόσχας για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που έθεσε εκ νέου σε αμφισβήτηση τη συνθήκη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, διατυπώνοντας υποψίες ότι η Ουάσιγκτον ενδεχομένως να παραβιάζει η ίδια μια συμφωνία για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μίλησε σε Ρώσους δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Οι δηλώσεις του αποτυπώνουν την έντονη δυσαρμονία Μόσχας και Ουάσιγκτον σε μια σειρά από θέματα και υποδηλώνουν τον δύσκολο δρόμο που χρειάζεται να ανηφορίσουν σε οποιαδήποτε απόπειρα βελτίωσης των ήδη προβληματικών τους σχέσεων.

Χθες, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τραμπ ανέφερε ότι αποτελεί "όνειδος" για την χώρα του η συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επικυρώσει τη συμφωνία στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Λαβρόφ, η χώρα του οποίου αποτελεί μία από τις μεγάλες δυνάμεις που υπέγραψαν τη πυρηνική συμφωνία της 14ης Ιουλίου του 2015, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι κάθετα αντίθετη με αυτή τη στάση.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», τόνισε. «Θα υπερασπιστούμε αυτό το έγγραφο, αυτή τη συνθήκη, που έγινε δεκτή με ανακούφιση από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και ενδυνάμωσε πραγματικά και την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια», συμπλήρωσε.

2017 09 19T145819Z 775247815 RC1FE5406DB0 RTRMADP 3 UN ASSEMBLY TRUMP

(Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque)

Οι απειλές του Αμερικανού προέδρου να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα για να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της προκάλεσαν επίσης την αντίδραση της Μόσχας, που έχει κοινά σύνορα με την Βόρεια Κορέα και πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

«Αν απλά καταδικάζεις και απειλείς, τότε θα ανταγωνιζόμαστε χώρες σχετικά με τον ποιο επιθυμούμε να ασκήσουμε επιρροή», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στα σχόλια του Τραμπ.

Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενδεχομένως παραβιάζουν τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, INF) που υπεγράφη του 1987.

«Έχουμε υποψίες ότι τουλάχιστον σε τρεις τομείς οι Αμερικάνοι κατασκευάζουν οπλικά συστήματα που παραβιάζουν ή ενδεχομένως να παραβιάζουν τους όρους της συνθήκης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ