ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν καλεί τις ΗΠΑ σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράκα

Ο Ερντογάν καλεί τις ΗΠΑ σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράκα
REUTERS/Brendan McDermid

Κάλεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιήσουν από κοινού στρατιωτικές επιχειρήσεις με την Άγκυρα, για να απελευθερώσουν την Ράκα από τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου ‘ισλαμικού κράτους’, απηύθυνε ο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να «χωρίσει» τις ΗΠΑ από τους Κούρδους.

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε την έκκληση αυτή κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο RBS, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Γνωρίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, Το Κόμμα PYD και το YPG είναι παρακλάδια του PKK. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό οι ΗΠΑ να πολεμούν το ‘ισλαμικό κράτος’ μαζί με αυτές τις οργανώσεις. Αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούμε να τις κάνουμε μαζί», δήλωσε ο Ερντογάν.

Στο ερώτημα δημοσιογράφου, αν η Τουρκία έρχεται πιο κοντά στη Ρωσία και αν απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ, δεδομένης της αγοράς των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, ο Ερντογάν, επέκρινε την απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει του Κούρδους της Συρίας για να πολεμήσουν τους τρομοκράτες.

«Η Τουρκία ως ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσε να αγοράσει από τις ΗΠΑ κάποια οπλικά συστήματα. Αλλά στους τρομοκράτες έδωσαν τρεις χιλιάδες φορτηγά με όπλα εντελώς δωρεάν. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, για αυτό κι εμείς φροντίζουμε μόνοι μας να διασφαλίσουμε την δική μας ασφάλεια», ήταν η απάντηση του Τούρκου προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ