ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ απειλεί τον Τραμπ με βόμβα υδρογόνου: Αντί να με τρομάξει με έπεισε

Ο Κιμ απειλεί τον Τραμπ με βόμβα υδρογόνου: Αντί να με τρομάξει με έπεισε
KCNA via REUTERS

«Πόλεμος» δηλώσεων έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν με κανέναν από τους δύο να μην φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να ρίχνει τους τόνους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκτεινε τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να του απαντά άμεσα εκτοξεύοντας νέες απειλές και χαρακτηρίζοντάς ως...«αμερικανό γεροξεκούτη».

«Θα τιθασεύσω τον ψυχικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά» είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια διαγγέλματος και χαρακτήρισε την ομιλία Τραμπ ως «την πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία».

Σημειώνοντας ότι θα εξετάσει να λάβει «τα πιο σκληρά αντίμετρα» πρόσθεσε ότι «η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να καταστρέψει τελείως τη Βόρεια Κορέα με έπεισε, αντί να με τρομάξει ή να με σταματήσει, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπογράμμισε μάλιστα ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι «σίγουρα κακοποιός, γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά, παρά ένας πολιτικός».

2017 09 15T021842Z 1805629576 RC1571450E50 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

(Πηγή: REUTERS/Issei Kato)

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας τόνισε ότι η απάντηση της Πιονγιάνγκ στις ΗΠΑ «θα μπορούσε να είναι πιο δυνατή από την πυροδότηση βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό».

«Δεν γνωρίζω ακριβώς σε τι ενέργειες θα προχωρήσουμε. Τις διαταγές μας τις δίνει ο ηγέτης μας ο Κιμ Γιονγκ Ουν» τόνισε ο Ρι Γιονγ Χο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

2017 09 21T142655Z 919370955 HP1ED9L144T7F RTRMADP 3 UN ASSEMBLY SOUTH KOREA

(Πηγή:REUTERS/Brendan Mcdermid)

Οι κυρώσεις Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να εντείνει τις κυρώσεις κατά ατόμων και επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε εμπορικές συναλλαγές με την χώρα, υπογράφοντας σχετικό εκτελεστικό διάταγμα. Μάλιστα, όπως σημείωσε, είναι απαράδεκτο οντότητες να υποστηρίζουν οικονομικά το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Ο Τραμπ, πριν από συνάντησή του με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέταξε τις κινεζικές τράπεζες να σταματήσουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με το απομονωμένο κράτος, ενώ επισήμανε ότι οι νέες κυρώσεις θα κόψουν πηγές εσόδων που χρηματοδοτούν τις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει τα οπλικά της συστήματα.

Παράλληλα είπε ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν επίσης να πλήξουν τις θαλάσσιες μεταφορές και τα εμπορικά δίκτυα της Πιονγιάνγκ. Τομείς όπως η υφαντουργία, αλιεία, τεχνολογία πληροφοριών και µεταποιητικές βιοµηχανίες, είναι ανάμεσα σε αυτές που οι ΗΠΑ στοχεύουν να πλήξουν.

Οι νέες κυρώσεις δίνουν επίσης τη διακριτική ευχέρεια στο υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις σε αλλοδαπές τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές που σχετίζονται με εμπόριο με τη Βόρεια Κορέα, σχολιάζουν τα διεθνή πρακτορεία.

2017 09 21T155441Z 898663449 RC149C0779A0 RTRMADP 3 UN ASSEMBLY

REUTERS/Kevin Lamarque (Ο Τραμπ με τον πρόεδρο Μουν)

Ο Τραμπ τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα του διατάγματος στοχεύουν αποκλειστικά μια χώρα, τη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν περισσότερες ενέργειες που μπορεί να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

2017 09 21T165313Z 1203370089 RC116678E6A0 RTRMADP 3 UN ASSEMBLY

REUTERS/Kevin Lamarque

Σε ερώτηση αν ο διάλογος είναι ακόμη πιθανός με το καθεστώς, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Γιατί όχι»;

Κυρώσεις και από την ΕΕ

Παράλληλα, οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το "πράσινο φως" για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με αφορμή την τελευταία πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ. Αυτό ανέφεραν διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο.

Οι κυρώσεις αυτές θα συμπληρώσουν εκείνες που αποφασίστηκαν από τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων αναμένεται ότι θα επιβληθεί πλήρης απαγόρευση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εξάγουν πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα και να επενδύουν στη χώρα αυτή, όπως είπαν δύο διπλωματικές πηγές στο AFP.

Η Σεούλ δεν θέλει την κατάρρευση της Βόρειας Κορέας

Νωρίτερα, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Μουν σημείωσε ότι είναι αναγκαίες οι (επιπλέον) κυρώσεις για να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να φέρουν την χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και να την "αναγκάσουν" τον Κιμ να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Σεούλ δεν επιδιώκει την κατάρρευση της Βόρειας Κορέας.

2017 09 21T141544Z 1252755045 HP1ED9L13M76Z RTRMADP 3 UN ASSEMBLY SOUTH KOREA

REUTERS/Brendan Mcdermid

Το βορειοκορεατικό καθεστώς του Κιμ πρέπει «να σταματήσει αμέσως τις παράλογες επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πτώση» και να «αποκηρύξει το πυρηνικό πρόγραμμά του με επαληθεύσιμο και αμετάκλητο τρόπο», επέμεινε ο Μουν.

Μάλιστα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «απαντήσει με πιο σθεναρό τρόπο» εφαρμόζοντας τις κυρώσεις και εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής «και άλλων μέτρων σε περίπτωση νέων προκλήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ