ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Αναστασιάδη με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Συνάντηση Αναστασιάδη με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
REUTERS/ Darrin Zammit Lupi

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει σήμερα, Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση, η πρώτη μετά την αποτυχία της διάσκεψης του Κρανς Μοντανά, έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δεκαπέντε λεπτά.

Aπό τη χθεσινή ομιλία του κ. Αναστασιάδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνάγεται ότι ο Κύπριος πρόεδρος θα διαβεβαιώσει τον κ. Γκουτέρες για τη βούλησή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των παραμέτρων που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ στο Κρανς Μοντανά.

Επίσης, επειδή ο κ. Γκουτέρες συναντήθηκε ήδη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης αναμένει να πληροφορηθεί: Πρώτον, αν η τουρκική πλευρά αποδέχεται ή όχι το πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τον επιδιωκόμενο στόχο για τη λύση (δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία), γιατί οι Τούρκοι μιλούν τον τελευταίο καιρό για σχέδιο Β κ.λπ. Και δεύτερον αν η τουρκική πλευρά αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες.

Ο Κύπριος πρόεδρος, σύμφωνα όσα μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, αναμένεται να σημειώσει την ανάγκη της σοβαρής προετοιμασίας της επόμενης κίνησης στο Κυπριακό και την ύπαρξη ανάλογης βούλησης κι από την άλλη πλευρά, την επικείμενη έκθεση του γγ του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών υπηρεσιών.

'Αλλα ζητήματα, που θα προσπαθήσει να θίξει ο κ. Αναστασιάδης είναι οι τουρκικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα, που έχουν περιέλθει υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της 'Αγκυρας και οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις σε βάρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την αποφασιστικότητα του προέδρου Αναστασιάδη για την εξεύρεση λύσης και υπογράμμισε ακόμη τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ