ΚΟΣΜΟΣ

Η «Τζαμάικα» θα κυβερνήσει τη Γερμανία; Ποιες είναι οι απόψεις της για την Ελλάδα

Η «Τζαμάικα» θα κυβερνήσει τη Γερμανία; Ποιες είναι οι απόψεις της για την Ελλάδα
Eurokinissi

Οι Γερμανοί θα ανταμείψουν την κ. Μέρκελ την Κυριακή γιατί μέσα σ' ένα ταραγμένο κόσμο τους προσφέρει σταθερότητα -αυτό υποστηρίζουν Γερμανοί αναλυτές. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) της κ. Μέρκελ θα αναδειχθούν πρώτο κόμμα με αισθητή διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του κ. Σουλτς που θα καταλάβει την δεύτερη θέση. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πτώση στα ποσοστά του κόμματος της κ. Μέρκελ ωστόσο, παρά την πτώση, αναμένεται να επικρατήσει με ποσοστό 37%, έναντι του 22% των Σοσιαλδημοκρατών.

Παράλληλα το ακροδεξιό AfD εμφανίζεται ενισχυμένο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 10%. Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης καθώς και το ποιο κόμμα θα καταλάβει την τρίτη θέση που διεκδικούν το AfD (10%), το αριστερό Die Linke (9%), το σκληρά νεοφιλελεύθερο FDP (8,5%) και λιγότερο το κόμμα των Πρασίνων (7,5%).

Με μια σειρά από αποφάσεις που αφορούν την Ευρώπη να έχουν πάει πίσω, καθώς όλοι περιμένουν τις εκλογές της Κυριακής, το Μαξίμου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μπορεί, το τελευταίο διάστημα, να έχει «εξασφαλίσει» την ησυχία του ως προς τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης ωστόσο λειτουργεί με το βλέμμα στραμμένο στη Γερμανία. Έντονος, άλλωστε, είναι και ο προβληματισμός στελεχών της κυβέρνησης όχι τόσο για το τελικό αποτέλεσμα (λίγο πολύ γνωστό) αλλά, κυρίως, για το ποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις εκλογές. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ΔΕΘ, είχε τονίσει ότι «όλοι αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα και τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης» καθώς υπάρχουν «ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν», εννοώντας το θέμα του χρέους.

Ας δούμε τα δεδομένα των γερμανικών εκλογών, όπως καταγράφονται έως σήμερα: ​

  1. Στους σοσιαλδημοκράτες δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι είναι πολιτική αυτοκτονία αν ξαναμπούν στην κυβέρνηση («μεγάλος συνασπισμός» CDU/CSU + SPD). Ωστόσο, αν δεν υπάρξει δυνατότητα συγκρότησης του «συνασπισμού Τζαμάικα» (CDU/CSU + FDP + Πράσινοι) το SPD είναι πολύ πιθανόν να συναινέσει σε έναν μεγάλο συνασπισμό, προκειμένου να μην γίνουν επαναληπτικές εκλογές.
  2. Κανένα ακροδεξιό κόμμα δεν είχε βουλευτές στη γερμανική βουλή μετά την ήττα των ναζί το 1945. Την Κυριακή αυτό θ’ αλλάξει καθώς το ακροδεξιό AfD μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και τρίτο κόμμα! ​
  3. Η αναμενόμενη νίκη της Μέρκελ θα την ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο απέναντι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. ​
  4. Ο Πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ο ευρωβουλευτής του FDP, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, τόνισε ότι «εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα δεν ξανασταθεί στα πόδια της, τότε είναι καλύτερα η Ελλάδα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης». Κι' αυτό, γιατί «σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης [...] οι πολιτικές ηγεσίες δεν θα μπορούσαν να εξηγήσουν στους πολίτες τους ένα τέταρτο ή ένα πέμπτο πακέτο στήριξης». Όσον το «κούρεμα» του χρέους ο Αλ. Λάμπσντορφ είναι κατηγορηματικός: «Το FDP είναι κατά ενός κουρέματος εντός της Ευρωζώνης διότι θα ήταν ένα εντελώς λάθος κίνητρο για τη δημοσιονομική πολιτική των υπολοίπων χωρών. Εάν το κούρεμα είναι αναπόφευκτο, τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του Grexit. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξει για την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας πτώχευσης για χώρες του ευρώ, μια συντεταγμένη διαδικασία».

Είναι λογικό, λοιπόν, το Μαξίμου, και τα υπόλοιπα κόμματα, να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και να δηλώνουν ότι θα συνομιλήσουν με την νέα γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα της σύνθεσής της. Δεν μπορούν, βέβαια, να κάνουν και διαφορετικά!...

ΥΓ. Οι Γερμανοί ονομάζουν το συνασπισμό των CDU/CSU + FDP + Πράσινους, «Τζαμάικα» καθώς θεωρούν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες αντιπροσωπεύουν το μαύρο, το FDP το κίτρινο και οι Πράσινοι το πράσινο. Αυτά τα τρία χρώματα (μαύρο + κίτρινο + πράσινο) είναι και τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ