ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι αγόρασε διαφημίσεις στο Facebook για να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι αγόρασε διαφημίσεις στο Facebook για να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές
REUTERS/Dado Ruvic

Το Κρεμλίνο διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξη στην αγορά διαφημιστικού χώρου στο Facebook προκειμένου να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Δεν γνωρίζουμε από ποιον και πώς αναρτάται η διαφήμιση στο Facebook και ουδέποτε ασχοληθήκαμε μ' αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Ρωσία «ουδέποτε συμμετείχε σ' αυτό», επανέλαβε.

Πριν από δύο εβδομάδες, το Facebook αποκάλυψε πως εκατοντάδες πλαστοί λογαριασμοί, που πιθανόν ενεργοποιήθηκαν από τη Ρωσία, χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν διαφημίσεις με στόχο την ενίσχυση των πολιτικών εντάσεων στις ΗΠΑ πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Την ίδια ώρα το κοινωνικό δίκτυο δεσμεύθηκε να παράσχει πληροφορίες για τις διαφημίσεις αυτές στο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο ερευνά ενδεχόμενες ρωσικές απόπειρες επηρεασμού των εκλογών.

Σύμφωνα με το Facebook, 50.000 δολάρια δαπανήθηκαν έτσι για να δημοσιευθούν 2.200 πολιτικά προσανατολισμένες αγγελίες από λογαριασμούς με διεύθυνση IP στις ΗΠΑ, αλλά με γλώσσα ρυθμισμένη στα ρωσικά» στον υπολογιστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ