ΚΟΣΜΟΣ

Ιλαρά: Το 2017 πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα - Πανευρωπαϊκή ανησυχία για το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ιλαρά: Το 2017 πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα - Πανευρωπαϊκή ανησυχία για το αντιεμβολιαστικό κίνημα
REUTERS

Στο μυαλό πολλών η ιλαρά είναι περασμένη ως μια ακίνδυνη παιδική ασθένεια.

Στην πραγματικότητα όμως είναι μια ασθένεια η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα.

Αυτή η ιογενής λοίμωξη θα μπορούσε να έχει εξαλειφθεί από το 2010 αν όλοι οι γονείς λάμβαναν προληπτικά μέτρα, δηλαδή εμβολίαζαν τα παιδιά τους.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2016 μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2017 είχαν καταγραφεί περισσότερα από 17.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς και 40 θάνατοι, στις 30 χώρες μέλη.

Τους πρώτους 7 μήνες του 2017 καταγράφηκαν συνολικά 9.642 περιστατικών ιλαράς.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι νόσησαν πενταπλάσιοι άνθρωποι σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016 (1.849 κρούσματα ιλαράς).

Το τρέχον έτος οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα περισσότερα κρούσματα είναι οι εξής:

  • Ιταλία 4.204
  • Ρουμανία 3.117
  • Γερμανία 798

Αντιεμβολιαστικό κίνημα

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τον ιό της ιλαράς, είναι σε χαμηλά επίπεδα, στις χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την δεύτερη δόση του εμβολίου την έχει κάνει ποσοστό μικρότερο του 95% του πληθυσμού, σε 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ σε 18 χώρες της Ε.Ε. τα ποσοστά εμβολιασμού (πρώτη δόση) είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας, δηλαδή κάτω από το 95% του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως λένε, τα μη εμβολιασμένα για ιλαρά άτομα ανέρχονται σε ποσοστό 20% και τονίζουν ότι σε περίπτωση που αυξηθεί αυτό το ποσοστό θα θρηνήσουμε θύματα.

Γι’ αυτό συνιστούν:

  • Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει, στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
  • Τον εμβολιασμό με 2η δόση, για όσους έχουν κάνει ήδη μία δόση εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
  • Για τα βρέφη να γίνει η 1η δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από 3 μήνες να χορηγείται και η 2η δόση
  • Οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων, σχετικά με τα εμβόλια.

Στα υψηλά ποσοστά του αντιεμβολιαστικού κινήματος που παρατηρούνται σε Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία εστίασε και ο Τζόναθαν Κένεντι, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας με τίτλο «Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης» που πραγματοποιείται στο κτίριο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ από το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ.

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας συνέδεσε το αντιεμβολιαστικό κίνημα με την πολιτική καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε: «ο λαϊκισμός στην πολιτική παίζει έναν ρόλο στο θέμα των εμβολιασμών».

Μάλιστα ο κ. Κένεντι, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι στην Ιταλία υπήρξαν πολιτικές πιέσεις να περάσει στη Βουλή η ατζέντα κατά των εμβολιασμών. Ο κυβερνητικός συνασπισμός όμως κατάφερε να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι βασική προϋπόθεση για να φοιτήσουν στο σχολείο.

Για την Ελλάδα, όμως εμφανίστηκε προβληματισμένος.

«Δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον, καθώς ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής από τους ίδιους τους γονείς» είπε ο λέκτορας του πανεπιστημίου Queen Mary .

Ενώ αναφερόμενος στη Γαλλία, υποστήριξε ότι η Μαρί Λεπέν, προωθεί την ιδέα κατά των εμβολιασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ