ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις της Μαδρίτης στην Καταλονία

Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις της Μαδρίτης στην Καταλονία
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Susana Vera

Η Μαδρίτη ενισχύει ακόμη περισσότερο τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία που έχουν αναλάβει να διασφαλίσουν την τάξη και να αποτρέψουν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας.

Η Καταλονία έχει τη δική της αστυνομία, τη Mossos d' Esquadra, αν και η κρατική αστυνομία, Guardia Civil, διαθέτει τμήματα σε όλη την περιοχή και συχνά συνεργάζεται μαζί της.

Το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων, δεν αποκάλυψε πόσους περισσότερους αστυνομικούς στέλνει στην περιοχή, όμως ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως 3.000 έως 4.000 έχουν ήδη φθάσει ή βρίσκονται καθ΄ οδόν.

Θα ενωθούν με τους περίπου 5.000 αστυνομικούς που σταθμεύουν σε κανονικές συνθήκες στην Καταλονία και τους περίπου 17.000 αστυνομικούς της καταλανικής αστυνομίας.

«Αποστολή τους θα είναι η επιτήρηση των δημόσιων χώρων και η διατήρηση της τάξης και θα δράσουν σε περίπτωση που διεξαχθεί το παράνομο δημοψήφισμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Θα ενεργούν σε υποστήριξη της καταλανικής αστυνομίας, που θα εξακολουθήσει να έχει την ευθύνη, πρόσθεσε.

2017 09 22T093315Z 242023 RC1B6DFA77A0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

(Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την σύλληψη καταλανών αξιωματούχων/REUTERS/Susana Vera)

Ορισμένοι διαμένουν σε τρία πορθμεία που έχει ενοικιάσει η ισπανική κυβέρνηση και έχουν προσορμιστεί στα λιμάνια της Βαρκελώνης και της Ταραγόνα, τόσο λόγω της έλλειψης προσωρινής στέγασης όσο και για να αποφύγουν συγκρούσεις ανάμεσα μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει πει στην αστυνομία της Καταλονίας ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πάρουν ρεπό στο διάστημα 20 Σεπτεμβρίου-5η Οκτωβρίου.

Η καταλανική κυβέρνηση κατηγόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τις ισπανικές αρχές ότι ανέλαβαν ουσιαστικά τη διοίκηση της περιοχής μετά την επιδρομή της αστυνομίας στα γραφεία της και τη σύλληψη αξιωματούχων, και το υπουργείο Οικονομικών πήρε τον έλεγχο του τοπικού οικονομικού υπουργείου.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα, αψηφώντας την απαγόρευση του δικαστηρίου, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν για δεύτερη μέρα στους δρόμους της Βαρκελώνης απαιτώντας να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν.

2017 09 22T092700Z 1467480543 RC17BB3A59E0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

(Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την σύλληψη καταλανών αξιωματούχων/REUTERS/Susana Vera)

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ