ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτικές κινήσεις σχεδιάζει η Τουρκία για το δημοψήφισμα του Ιρακινού Κουρδιστάν

Στρατιωτικές κινήσεις σχεδιάζει η Τουρκία για το δημοψήφισμα του Ιρακινού Κουρδιστάν
REUTERS

Η Τουρκία δήλωσε το Σάββατο ότι θα λάβει μέτρα ασφάλειας, όπως και άλλα μέτρα, ως απάντηση στο προγραμματισμένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο χαρακτήρισε «τρομερό λάθος», την ώρα που η κουρδική αντιπροσωπεία κατευθύνεται στη Βαγδάτη για συνομιλίες σχετικά με την κρίση.

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα συγκληθεί αργότερα το Σάββατο για να ψηφίσει την παράταση της εντολής που εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντίριμ παραπέμπει σε πιθανές στρατιωτικές κινήσεις το Σάββατο, μεταδίδει το Reuters.

Ερωτηθείς αν μια διασυνοριακή επιχείρηση ήταν μια από τις επιλογές, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Φυσικά, είναι θέμα χρόνου ως προς το πότε θα εφαρμοστούν οι επιλογές μας για την ασφάλεια και την οικονομία. Θα καθοριστεί από τις τρέχουσες εξελίξεις».

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι το δημοψήφισμα θα απειλούσε την ασφάλεια και θα υποχρέωνε την Άγκυρα να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος ενός γείτονα και εμπορικού εταίρου της παρότι δεν έχει διευκρινίσει ποιά θα είναι αυτά τα αντίμετρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις παρότρυναν επίσης τις αρχές της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιράκ να ακυρώσουν το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα δημοψήφισμα. Λένε ότι η κίνηση της πετρελαϊκής κουρδικής περιοχής αποσπά την προσοχή από τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ στο Ιράκ, μια αντιπροσωπεία της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν έφθασε το Σάββατο στη Βαγδάτη για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ιράκ σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις εντάσεις, αλλά ένας ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος είπε ότι η ψηφοφορία θα συνεχιστεί.

«Η αντιπροσωπεία θα συζητήσει για το δημοψήφισμα αλλά το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί. Είπαμε να μιλήσουμε με τη Βαγδάτη πριν, στη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα», δήλωσε στο Reuters ο ανώτατος σύμβουλος του Κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι.

Η Τουρκία προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε διάλυση του γειτονικού Ιράκ ή της Συρίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια σύγκρουση. Η κουρδική περιοχή εξάγει πετρέλαιο μέσω της Τουρκίας.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Τρομερό λάθος το δημοψήφισμα

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τη διπλωματική πίεση το Σάββατο.

"Εάν το δημοψήφισμα δεν ακυρωθεί, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Η Erbil πρέπει να αποφύγει αμέσως αυτό το τρομερό λάθος που θα προκαλέσει νέες κρίσεις στην περιοχή", έγραψε ο εκπρόσωπος Ibrahim Kalin στο Twitter.

Αγωνιστές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ξεκίνησαν επίθεση πυραύλων και κονιάματος από την ιρακινή πλευρά των συνόρων στην περιοχή Semdinli της Τουρκίας το Σάββατο, σκοτώνοντας έναν Τούρκο στρατιώτη και έναν εργάτη στην περιοχή μιας στρατιωτικής βάσης, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη του Χακκάρι.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προήδρευσε των συναντήσεων του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Παρασκευή για να συζητήσει την κατάσταση, αναμένεται να παραστεί στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση του Σαββάτου σχετικά με την επέκταση του τουρκικού στρατού στην περιοχή. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να περάσει το μέτρο.

Ο αρχηγός του ιρακινού στρατού, ο υπολοχαγός Othman al-Ghanmi, έφτασε στην Τουρκία το Σάββατο για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Hulusi Akar, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με το Anadolu, θα συζητήσουν το δημοψήφισμα, μέτρα για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και μια κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας.

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση τη Δευτέρα κοντά στο Habur, σημείο διέλευσης των συνόρων με το Ιράκ. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η άσκηση θα διαρκούσε μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα μετά το προγραμματισμένο δημοψήφισμα.

Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης συνεχίστηκε με τη συμμετοχή πρόσθετων μονάδων, ανέφεραν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε γραπτή δήλωση το Σάββατο.

Η Τουρκία εδώ και χρόνια αποτελεί τον κύριο σύνδεσμο του βόρειου Ιράκ προς τον έξω κόσμο. Έχει οικοδομήσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την ημιαυτόνομη περιοχή, η οποία εξάγει εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως μέσω της Τουρκίας στις διεθνείς αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ