ΚΟΣΜΟΣ

Στάινμαγερ προς τους Γερμανούς: Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι

Στάινμαγερ προς τους Γερμανούς: Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι
REUTERS/Stefanie Loos

Οι Γερμανοί καλούνται να πουν όχι στην αποχή και να πάνε στις κάλπες καθώς η σχεδόν εξασφαλισμένη επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ, για μια τέταρτη θητεία, κινδυνεύει να επισκιαστεί από την πιθανή είσοδο στο κοινοβούλιο του ακροδεξιού κόμματος -για πρώτη φορά για περισσότερα από 50 χρόνια.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας, τους επιλέγοντας την αποχή.

«Ίσως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης», έγραψε ο πρόεδρος της χώρας την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αναποφάσιστοι. «Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι».

Στο «εξατομικευμένο αναλογικό εκλογικό σύστημα», όπως χαρακτηρίζεται στην Γερμανία, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να ενισχύσει τα μικρότερα κόμματα, όπως το ακροδεξιό "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) δίνοντάς τους περισσότερες έδρες από τον ίδιο αριθμό ψήφων.

Στις περιφερειακές εκλογές τον περασμένο χρόνο οι συντηρητικοί της Μέρκελ δέχτηκαν πλήγμα από το AfD, το οποίο ευνοήθηκε από την λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της απόφασής της το 2015 να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες.

«Νεκροθάφτες της δημοκρατίας»

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο κυριότερος αντίπαλός της, ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Μάρτιν Σουλτς ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Σουλτς χαρακτήρισε την Παρασκευή "νεκροθάφτες της δημοκρατίας" το ξενοφοβικό κόμμα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους αφού ψήφισε, δήλωσε αισιόδοξος ότι το κόμμα του, το οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στη δεύτερη θέση με απόσταση από τους συντηρητικούς, θα εξασφαλίσει τις ψήφους των αναποφάσιστων.

Δημοσκόπηση της εταιρείας INSA που δημοσιεύτηκε το Σάββατo στην εφημερίδα Bild δείχνει ότι υποχωρεί η στήριξη προς τους συντηρητικούς της Μέρκελ, οι οποίοι έχασαν δύο ποσοστιαίες μονάδες και έπεσαν στο 34%, αλλά και για το SPD του Σουλτς, το οποίο έχασε μια ποσοστιαία μονάδα και έπεσε στο 21%. Τα δύο κόμματα κυβερνούν σήμερα τη Γερμανία με έναν "δύσχρηστο" "μεγάλο συνασπισμό".

Το ξενοφοβικό AfD αύξησε τη δυναμή του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 13% στην τελευταία δημοσκόπηση, γεγονός που του δίνει την θέση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ