ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν έκλεισε τα συνορά του με το Ιρακινό Κουρδιστάν λόγω δημοψηφίσματος

Το Ιράν έκλεισε τα συνορά του με το Ιρακινό Κουρδιστάν λόγω δημοψηφίσματος
REUTERS/Thaier Al-Sudani

Στο κλείσιμο των συνόρων του με το ιρακινό Κουρδιστάν προχώρησε το Ιράν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim το οποίο επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Με αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, κλείσαμε τα χερσαία και αεροπορικά σύνορά μας» με το ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο Μπαχράμ Γκασεμί.Αιτία στάθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν το οποίο ο Γκασεμί χαρακτήρισε «έκνομο και παράνομο» στηρίζοντας στην ουσία τις θέσεις της Βαγδάτης και των γειτονικών χωρών που ήταν εξ αρχής αντίθετες σε αυτό.

Την Κυριακή το Ιράν ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των ιρανικών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Ερμπίλ και της Σουλεϊμανίγια καθώς και όλων των πτήσεων που αναχωρούν από το ιρακινό Κουρδιστάν και διέρχονται από το Ιράν.

«Το Ιράν είναι προσηλωμένο στην εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατική ανέλιξη του Ιράκ και κάθε ενέργεια αντίθετη με τις αρχές αυτές (...) μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε όλους, ιδιαίτερα στους Κούρδους», δήλωσε ακόμη ο Γκασεμί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή το βράδυ με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προσέφερε εκ νέου την υποστήριξή του στη Βαγδάτη.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποστηρίζει πλήρως την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ροχανί υπογραμμίζοντας την αντίθεση της Τεχεράνης σε κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη με την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ