ΚΟΣΜΟΣ

Τι μπορεί να σας προσφέρει η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ

Τι μπορεί να σας προσφέρει η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Η περισσότερη κατανάλωση καφέ εκτός από τα νεύρα, μπορεί να σας χαρίσει και μακροζωία!

Δύο νέες έρευνες που διεξήχθησαν, επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία –γεγονός που εξετάζεται εδώ και αιώνες- και κατέληξαν πως η μεγαλύτερη κατανάλωση προσθέτει χρόνια ζωής.

Στην πρώτη έρευνα συμμετείχαν 520.000 άνθρωποι από 10 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας τη την μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με τον καφέ και τη θνησιμότητα έως σήμερα. Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως όσοι πίνουν περισσότερο, έχουν και λιγότερες πιθανότητες θανάτου.

Η δεύτερη έρευνα ήταν πιο ενδιαφέρουσα, καθώς επικεντρώθηκε σε πληθυσμούς μη Ευρωπαϊκών χωρών. Συμμετείχαν περισσότεροι από 185.000 Αφροαμερικανοί, Αμερικανοί, Χαβανέζοι, Λατίνοι και πολλοί ακόμη. Αυτό που ανακαλύφθηκε ήταν πως η καφεΐνη προσφέρει μακροζωία σε διάφορες εθνικότητες ανθρώπων.

18845324


Πηγή: EPA/Imperia Staffieri / Franke Coffee Systems

Όσοι έπιναν από δύο έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ τη μέρα είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες θανάτου εν συγκρίσει με όσους δεν έπιναν καθόλου. Αυτά τα συμπεράσματα συμβαδίζουν με προηγούμενες μελέτες που είχαν ασχοληθεί με λευκούς πληθυσμούς, σύμφωνα με τη Veronica Wendy Setiawan, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και αυτή που διεξήγαγε την έρευνα σε έγχρωμους ανθρώπους.

«Όλοι αυτοί οι πληθυσμοί έχουν τόσο αλλιώτικο τρόπο ζωής ο ένας με τον άλλο. Διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και ευαισθησίες. Ακόμη κι έτσι όμως, βρήκαμε αρκετά κοινά» ανάφερε η Setiawan.

«Ερευνήσαμε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου κάθε πληθυσμός είχε το δικό του τρόπο παρασκευής καφέ και κατάποσής του» ανάφερε ο Marc Gunter, ο οποίος ασχολείται με την επιδημιολογία και την πρόληψη του καρκίνου και συμμετείχε στην έρευνα.

4271267


Πηγή: EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Το γεγονός πως παρατηρήσαμε κοινά σημεία σε διαφορετικές χώρες μας έκανε να καταλάβουμε πως όλο αυτό έχει να κάνει με τον καφέ ως ουσία και όχι με τον τρόπο που αυτός φτιάχνεται ή καταναλώνεται».

Βιολογικά πλεονεκτήματα και επιφυλάξεις

Ο καφές αποτελεί ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ενώσεων, μερικά από τα οποία έχουν αποκαλυφθεί στα εργαστήρια ότι έχουν βιολογικές επιδράσεις, όπως αναφέρει ο Gunter.

Μελέτες έχουν δείξει πως συγκεκριμένες ενώσεις έχουν νευροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων για το νόσο του Πάρκινσον.

18199835


Πηγή: EPA/WU HONG

Στην έρευνα που ασχολήθηκε με την Ευρώπη, οι άνθρωποι που έπιναν καφέ είχαν λιγότερες φλεγμονές, υγιέστερα λιπιδαιμικά προφίλ καθώς και καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης. Δεν έχει βρεθεί ακόμη ποια συγκεκριμένη ένωση προσφέρει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, αλλά ο Gunter είναι πρόθυμος να εκτελέσει περαιτέρω μελέτη.

Και στις δύο έρευνες χωρίστηκαν οι καπνιστές με τους μη καπνιστές καθώς όλοι γνωρίζουμε πως το τσιγάρο μειώνει το χρόνο ζωής και οδηγεί σε πολλές ασθένειες. Όπως και να ‘χει, βρήκαν πως ο καφές έχει θετικές επιδράσεις και στους καπνιστές.

«Το κάπνισμα δε φαίνεται να εμποδίζει τις θετικές επιδράσεις του καφέ στην υγεία».

4003422


Πηγή: EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Dr. Alberto Ascherio, καθηγητής στο Χάρβαρντ προειδοποίησε τους ανθρώπους να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την έρευνα αυτή.

«Πιστεύω πως είναι μία επικίνδυνη δήλωση επειδή δίνει στον καπνιστή την εντύπωση πως μπορεί να ξεφύγει από τους κινδύνους του καπνίσματος, γεγονός που είναι τουλάχιστον τρελό».

Drinking more coffee leads to a longer life, two studies say

ΔΗΜΟΦΙΛΗ