Η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών προτιμά τον συνασπισμό «Τζαμάικα»
Ο συνασπισμός «Τζαμάικα» φαίνεται πλέον να προκρίνεται από τους Γερμανούς, μετά την ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών ότι επιλέγουν να μείνουν στην αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα οι πολίτες καταλογίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις διαρροές ψήφων όχι τόσο στους επικεφαλής, αλλά σε ολόκληρα τα κόμματα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infratest dimap για το ARD, τον «μεγάλο συνασπισμό» προτιμά το 31%, ενώ τον συνασπισμό «Τζαμάικα» το 57%. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, το 26% προκρίνει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ το 65% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.
Σε ό,τι αφορά το «όχι» των Σοσιαλδημοκρατών στο ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση, το 59% το θεωρεί σωστό, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 33%. Μεταξύ των οπαδών του SPD το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν τη στάση του Μάρτιν Σουλτς ανεβαίνει στο 74%.
Όταν υποβάλλεται η ερώτηση αν το SPD θα παραμείνει σε αυτή του την απόφαση ή θα αλλάξει γνώμη, το 59% απαντάει ότι θα παραμείνει, ενώ το 30% έχει άλλη άποψη.
«Είναι θετικό ότι η Μέρκελ παραμένει καγκελάριος;» ερωτήθηκαν οι πολίτες, για να απαντήσουν καταφατικά σε ποσοστό 58%, 13 μονάδες λιγότερο από ό,τι είχαν απαντήσει μετά τις εκλογές του 2013.
Η ευθύνη για τις απώλειες των κομμάτων, βαρύνει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά 27% την Άνγκελα Μέρκελ και κατά 65% το CDU, κατά 36% τον Χορστ Ζεεχόφερ και κατά 56% το CSU και κατά 28% τον Μάρτιν Σουλτς και 67% στο κόμμα για το SPD.
Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική συνεργασία των κομμάτων με την AfD, το 17% εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει, το 47% προτιμά να γίνεται κατά περίπτωση ενώ το 33% απορρίπτει κάθε συνεργασία και το 33%.
Oasis, Φιλ Κόλινς και Pink διεκδικούν μια θέση στο Rock & Roll Hall of Fame για το 2026
14:42
Φυλακές Δομοκού: Μαχαίρια, κινητά και φορτιστές βρέθηκαν στα κελιά - Φωτογραφίες και βίντεο από τη νέα έφοδο του ελληνικού FBI
14:36
Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου ουκρανικού στρατιωτικού εργοστασίου στη Βρετανία
14:36
Μητσοτάκης από Κήπους Έβρου: Θα αποκτήσουμε την είσοδο και την έξοδο προς την Τουρκία που μας αξίζει
14:36