ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρζανί: Το «ναι» κέρδισε στο δημοψήφισμα - Τελεσίγραφο του Ιράκ προς τους Κούρδους

Μπαρζανί: Το «ναι» κέρδισε στο δημοψήφισμα - Τελεσίγραφο του Ιράκ προς τους Κούρδους
REUTERS/Ari Jalal

Ο ηγέτης των ιρακινών Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε πως το «ναι» επικράτησε στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που διενεργήθηκε τις προηγούμενες μέρες και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν το αποτέλεσμα και να ξεκινήσουν οι απαραίττηες διαπραγματεύσεις. 

Ο πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης (KRG), Μασούντ Μπαρζανί, σε τηλεοπτική του συνέντευξη διαμήνυσε πως το «ναι» κέρδισε το δημοψήφισμα, κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν της το αποτέλεσμα και να εκκινήσει τον «διάλογο αντί να απειλεί» την KRG με νέες κυρώσεις.

«Μπορεί να προκύψουν δυσκολίες αλλά θα τις ξεπεράσουμε», εκτίμησε ο ίδιος καλώντας τις παγκόσμιες δυνάμεις να «σεβαστούν την επιθυμία των εκατομμυρίων ανθρώπων» που ψήφισαν.

Νωρίτερα, ο κουρδικός τηλεοπτικός σταθμός Kurdish Rudaw TV έκανε λόγο για ποσοστό του «ναι» που ξεπερνά το 90%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται την Τετάρτη.

2017 09 26T160254Z 1015003491 RC1512FB7940 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS KURDS REFERENDUM

(REUTERS/Ari Jalal)

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε την Δευτέρα αρνηθεί κατηγορηματικά να συμμετέχει σε οποιουδήποτε είδος διάλογο για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ή να κάνουμε διάλογο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος διότι είναι αντισυνταγματικό», τόνισε ο Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Στα πλαίσια των κυρώσεων για την διενέργεια του δηψηφίσματος, η ιρακινή κυβέρνηση έδωσε διορία 3 ημερών στην Κουρδική Περιφεριακή Κυβέρνηση ώστε να παραδώσει τον έλεγχο των αεροδρομίων της για να αποφύγει ένα διεθνές εναέριο εμπάργκο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην κρατική τηλεόραση.

2017 09 25T192754Z 1585752240 RC11EE6B2410 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS KURDS REFERENDUM

(REUTERS/Ahmed Jadallah)

Την περασμένη εβδομάδα η Βαγδάτη ζήτησε από τις ξένες χώρες να σταματήσουν τις απευθείας πτήσεις με προορισμό τα διεθνή αεροδρόμια του Εμπρίλ και της Σουλεϊμανίγια, περιοχές που ελέγχει το KRG, όμως μόνο το Ιράν προχώρησε σε εναέριο εμπάργκο, αναστέλλοντας τις απευθείας πτήσεις στο Κουρδιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ