ΚΟΣΜΟΣ

«Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική δράση»: Νέα προειδοποίηση Τραμπ προς την Βόρεια Κορέα

«Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική δράση»: Νέα προειδοποίηση Τραμπ προς την Βόρεια Κορέα
REUTERS/Joshua Roberts

Ακόμη μία αυστηρή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν «καταστροφική» στρατιωτική δράση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, την ίδια ώρα που η Πιονγκγιάνγκ ενισχύει την άμυνά της στην ανατολική ακτή της χώρας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απόλυτα προετοιμασμένες, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές επιλογές τους, που θα είναι καταστροφικές για τη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν είπε: «συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. Λέει πράγματα που δεν θα έπρεπε να ειπωθούν ποτέ».

Σύμφωνα με τον Τραμπ οι ΗΠΑ «απαντούν» στις προκλήσεις του Κιμ και στην ρητορική της Πιονγκγιάνγκ, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις που του κληροδότησαν ένα «χάος» στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεσμεύθηκε μάλιστα να βάλει ο ίδιος «τάξη σε αυτό το χάος. Θα δούμε τι θα γίνει».

Κινητικότητα στη Βόρεια Κορέα

Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στη Βόρεια Κορέα, με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους αέρος-αέρος και ντεπόζιτα καυσίμων, να μεταφέρονται σε μια στρατιωτική βάση στην ανατολική ακτή της χώρας.

2017 09 15T223525Z 1043733732 RC12A40EF680 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή:KCNA via REUTERS

Την κινητικότητα αυτή εντόπισαν αμερικανικοί δορυφόροι, «απαθανατίζοντας» την μετακίνηση των βορειοκορεατικών αεροσκαφών στα ανατολικά, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να πετάξουν προς αυτή την κατεύθυνση σε μια ακτίνα μεγαλύτερη των 900 μιλίων.

Στις εικόνες φαίνεται επίσης ένα αεροσκάφος τύπου Mig-29, ενώ πύραυλοι και εξωτερικά ντεπόζιτα καυσίμων βρίσκονται πάνω στα αεροσκάφη, όμως προς το παρόν κανένα μαχητικό δεν φέρει και τα δύο ταυτόχρονα.

Η μετακίνηση του στρατιωτικού εξοπλισμού έγινε λίγες ώρες μετά τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «κηρύξει τον πόλεμο» στη χώρα του, απειλώντας παράλληλα με κατάρριψη αμερικανικών αεροσκαφών που θα πετάξουν κοντά στην ακτογραμμή της, ακόμη κι αν βρίσκονται σε διεθνή εναέριο χώρο.

2017 09 13T084143Z 1074957665 RC1B2DB3CFE0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES SQUEEZE


Πηγή:REUTERS/Damir Sagolj/File Photo

Η τοποθέτηση αυτή του Βορειοκορεάτη υπουργού έγινε με αφορμή την πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών τύπου Β-1Β, από το Γκουάμ, στα ανατολικά της Βόρειας Κορέας, στον διεθνή εναέριο χώρο, σε μια επίδειξη δύναμης και «απάντηση» στην «απερίσκεπτη συμπεριφορά» της Πιονγκγιάνγκ.

2017 08 31T155136Z 1485793027 RC11E8B06DB0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

Πηγή:Kamaile Casillas/Pacific Air Forces/DVIDS/Handout via REUTERS

ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα ανταλλάσσουν απειλές κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή, ειδικά μετά και την τελευταία πυρηνική δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ.

Τελευταίο «επεισόδιο» σε αυτή την κόντρα, ένα tweet του Τραμπ, με αναφορά στον Κιμ Γιονγκ Ουν και την εκτίμηση ότι «δεν θα είναι για πολύ καιρό εδώ», που προκάλεσε την αντίδραση του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, μετά την κήρυξη πολέμου από τον Τραμπ».

Ο Λευκός Οίκος άμεσα ξεκαθάρισε πως δεν έχει κηρυχθεί πόλεμος, με την Σάρα Σάντερς να χαρακτηρίζει την ιδέα και μόνο «παράλογη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ