ΚΟΣΜΟΣ

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας
REUTERS/Faisal Al Nasser/File Photo

Μετά από πολλά χρόνια Σαουδικής Αραβίας και υπομονής, οι γυναίκες της συντηρητικής και θρησκόληπτης Σαουδικής Αραβίας, κατάφεραν να κάνουν ένα ακόμη βήμα μπροστά. Πλέον έχουν το δικαίωμα να οδηγούν!

Σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα, από τον Ιούνιο του 2018 οι γυναίκες θα μπορούν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης. Μία επιτροπή έχει αναλάβει να παρουσιάσει τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει η εφαρμογή του νέου αυτού δικαιώματος, εντός τριάντα ημερών.

Οι γυναίκες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν δίπλωμα χωρίς να χρειάζεται η άδεια ενός άντρα κηδεμόνα. Παρόλα αυτά, ο δρόμος προς την ισότητα είναι πολύ μακρύς, εφόσον υπάρχουν ακόμη κανόνες οι οποίοι περιορίζουν πολλές πτυχές της καθημερινότητας όλων αυτών των γυναικών.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία κατέχει τους αυστηρότερους κανόνες, εδώ και πολύ καιρό έχει στερήσει στις γυναίκες το δικαίωμα μίας μεγάλης, ενεργής συμμετοχής στην κοινωνία.

Το 2016, το Global Gender Gap Report (το οποίο ερευνά την ισότητα των φύλων σε διάφορες χώρες, κατέταξε τη Σαουδική Αραβία στην τέταρτη θέση, έχοντας πίσω της τη Συρία, το Πακιστάν και την Υεμένη.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες της Σ. Αραβίας

- Δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές.

- Να συμμετέχουν στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο.

- Δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση.

- Συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε αθλήματα γενικότερα.

Τι δεν μπορούν να κάνουν

- Να παντρευτούν ή να πάρουν διαζύγιο, να ανοίξουν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό, να ταξιδέψουν, να βρουν εργασία ή να κάνουν μία εγχείρηση, χωρίς την άδεια από τον άντρα κηδεμόνα.

- Να συναναστρέφονται ελεύθερα με ανθρώπους του αντίθετου φύλου. Μερικές εξαιρέσεις είναι τα νοσοκομεία, οι τράπεζες και οι ιατρικές σχολές.

- Να εμφανιστούν δημοσίως χωρίς να φορούν μία ολόσωμη μπούρκα.

- Να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς κάποιον άντρα σπόνσορα.

- Να κρατήσουν την κηδεμονία των παιδιών όταν αυτά ξεπεράσουν την ηλικία των επτά για τα αγόρια και των εννιά για τα κορίτσια.

- Να κάνουν αίτηση για εθνική ταυτότητα ή διαβατήριο χωρίς την άδεια του κηδεμόνα.


Πληροφορίες από CNNi / Women in Saudi Arabia still can't do these things

ΔΗΜΟΦΙΛΗ