ΚΟΣΜΟΣ

Εν ψυχρώ δολοφονία 17χρονου μαύρου από αστυνομικό στο Σικάγο

Εν ψυχρώ δολοφονία 17χρονου μαύρου από αστυνομικό στο Σικάγο
Καρέ από το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα

Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία του Σικάγο  βίντεο που δείχνει τις λεπτομέρειες της δολοφονίας του 17χρονου αφροαμερικανού Λάκαν Μακ Ντόναλντ (Laquan McDonald),  τον Οκτώβριο του 2014 από αστυνομικούς.

Ο δήμαρχος του Σικάγο Ραμ Εμάνουελ (Rahm Emanuel) έχει ζητήσει από τους πολίτες της πόλης να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί, αλλά ειρηνικά, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αναταραχής. Ήδη σε αμερικανικές πόλεις εκτυλίσσονται διαδηλώσεις, προς το παρόν ειρηνικές.

"Πιστεύω πως είναι μία στιγμή που μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες κατανόησης αντί να χτίσουμε ένα φράγμα από παρεξηγήσεις. Καταλαβαίνω πως οι πολίτες θα εξαγριωθούν και θα θέλουν να δουν αυτό το βίντεο. Εμείς, ως πόλη, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων", ανέφερε ο δήμαρχος.

Το Σικάγο προετοιμάζονταν για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καθώς δικαστής έδωσε εντολή να δοθεί το βίντεο στη δημοσιότητα, όχι μετά την Τετάρτη.

Ο Μακ Ντόναλντ ήταν μαύρος και ο αστυνομικός που πυροβόλησε και τον σκότωσε, ο Τζέισον Βαν Ντάικ, (Jason Van Dyke), είναι λευκός. Την Τρίτη, την ημέρα που δημοσιεύθηκε το βίντεο, βρέθηκε κατηγορούμενος για φόνο πρώτου βαθμού και κρατείται χωρίς εγγύηση.


Πηγή: Εισαγγελία του Σικάγο

Ο επιθεωρητής της αστυνομίας του Σικάγο Γκάρι Μακ Κάρθι (Garry McCarthy) υποστήριξε πως οι πολίτες "έχουν δικαίωμα να είναι θυμωμένοι".

"Οι άνθρωποι έχουν κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένοι, έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, έχουν δικαίωμα στην άποψη. Αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να διαπράξουν παράνομες πράξεις", σημείωσε.

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία

Ο Βαν Ντάικ ο οποίος παραδόθηκε ο ίδιος την Τρίτη, βρίσκεται πλέον εκτός σώματος. Μέχρι και εκείνη την ημέρα λάμβανε τον μισθό του και εργάζονταν για το αστυνομικό τμήμα αλλά σε "περιορισμένου καθήκοντος θέση", σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Ανίτα Αλβαρέζ (Anita Alvarez) το θύμα δεν απειλούσε τον αστυνομικό του οποίου οι αντιδράσεις, αρχικά να πυροβολήσει τον νεαρό και στη συνέχεια να του ρίξει ξανά ενώ αυτός βρισκόταν πεσμένος, δεν διακιολογούνται.

Η ανακοίνωσή έρχεται μία ημέρα πριν λήξει η διορία που είχε δώσει ο δικαστής για τη δημοσίευση του βίντεο. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία του Σικάγο αντιδρούσε σε αυτό το ενδεχόμενο, φοβούμενη πως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έρευνες.

Άλλοι υποστήριξαν πως θα πυροδοτούσε μαζικές διαδηλώσεις από τη στιγμή που το βίντεο, όπως παραδέχονται ακόμα και οι συνήγοροι του Βαν Ντάικ, είναι "δύσκολο να το δει κανείς" εξαιτίας του περιεχομένου του.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μακ Ντόναλντ ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι μήκους 3 ιντσών. Ο έφηβος δεν υπάκουσε, στην εντολή να πετάξει το μαχαίρι, εντολή η οποία "επαναλήφθηκε πολλές φορές", σύμφωνα με τον δικηγόρο του αστυνομικού Ντάνιελ Χέρμπερτ (Daniel Herbert) και τα όσα δήλωσε στην Chicago Tribune.

Ο Μακ Ντόναλντ ξεψύχησε αφού πυροβολήθηκε 16 φορές.

Ο Χέρμπερντ υπερασπίστηκε τον πελάτη του λέγοντας πως ο αστυνομικός "ήταν υπό τον φόβο επίθεσης και ανησυχούσε για την ασφάλεια όσων ήταν παρόντες".

"Τρόμαξε μέχρι θανάτου αλλά πιο πολύ φοβήθηκε για τη γυναίκα και τα δυο παιδιά του", είπε ο Χέρμπερντ για τον πελάτη του, πριν απαγγελθούν κατηγορίες.

Τελικά, το απόγευμα της Τρίτης ο δικαστής απέρριψε τον ορισμό εγγύησης. Άφησε όμως ανοικτό ένα ενδεχόμενο, καθώς θα υπάρξει επανάληψη για την εγγύηση την επόμενη Δευτέρα και θα δει ο ίδιος το βίντεο.

Αμερικανός πάστορας: Πολλοί νιώθουν προδομένοι

Σύμφωνα με την Αλβαρέζ, ο Βαν Ντάικ βρισκόταν στο σημείο για λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα, πριν ξεκινήσει να πυροβολεί. Η εισαγγελέας επικαλείται μοτοσικλετιστή ο οποίος είναι αυτόπτης μάρτυρας και έχει πει πως ο Μακ Ντόναλντ δεν κινήθηκε απειλητικά εναντίον του Βαν Ντάικ ή των άλλων αστυνομικών πριν αυτός αρχίσει να ρίχνει.

Στο βίντεο φαίνεται ο Μακ Ντόναλντ να απομακρύνεται από τους αστυνομικούς. Αντίθετα, ο Βαν Ντάικ προχωρά τουλάχιστον μία φορά προς το μέρος του, με το όπλο του σηκωμένο και πυροβολώντας, τονίζει η Αλβαρέζ. Ενώ το θύμα πέφτει στο έδαφος, ο Βαν Ντάικ τον πλησιάζει κι άλλο.

Το θέμα το έχουν σηκώσει ψηλά ακτιβιστικές οργανώσεις οι οποίες πνέουν μένεα κατά του λευκού αστυνομικού. Ο δήμαρχος του Σικάγο προχώρησε σε ανακοίνωση:

"Σε όλο το Σικάγο υπάρχουν χιλιάδες αστυνομικοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κοινότητά μας κάθε μέρα με απόλυτο επαγγελματισμό. Όπως η εισαγγελέας κατέστησε σαφές, οι πράξεις του Τζέισον βαν Ντάικ προσέβαλαν αυτόν τον επαγγελματισμό. Αντί να εφαρμόσει τον νόμο, τον πήρε στα χέρια του και τώρα εναπόκειται στο σύστημα δικαιοσύνης να τον κρίνει υπόλογο", αναφέρει ο δήμαρχος.


Ο δήμαχρος του Σικάγο δίνει συνέντευξη Τύπου στο αρχηγείο της αστυνομίας (Nuccio DiNuzzo/Chicago Tribune/TNS via Getty Images)

Ο Εμανουέλ συναντήθηκε τη Δευτέρα με ακτιβιστές και ηγέτες κοινοτήτων για να συζητήσουν.

Πηγή CNN Chicago protesters march as police release video of officer shooting teen

Dana Ford, Greg Botelho and Bill Kirkos

ΔΗΜΟΦΙΛΗ