ΚΟΣΜΟΣ

Ο φόβος κρατάει τους επιβάτες μακρυά από τα αεροδρόμια

Ο φόβος κρατάει τους επιβάτες μακρυά από τα αεροδρόμια
Αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Το ρίσκο για την ασφάλεια των ταξιδιωτών έχει αυξηθεί, μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι πτήσεις κυρίως προς τη γαλλική πρωτεύουσα αλλά και προς άλλους προορισμούς. 

Συμβάλλοντας υπό μία έννοια σε αυτή την ανησυχία, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία τη Δευτέρα και προειδοποίησε πως το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα, η Μπόκο Χαράμ και άλλες παρόμοιες οργανώσεις "σκοπεύουν να συνεχίσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις", ενώ ζητούσε από τους πολίτες να "είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και ειδικά σε φεστιβάλ και δημόσιες εκδηλώσεις".

Η κατάσταση αναγκάζει πολλούς αδειούχους αλλά και επχιειρηματίες να ακυρώσουν το ταξίδι τους ή να το ανταλλάξουν με άλλες υπηρεσίες, λένε οι ειδικοί.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι πτήσεις για το Παρίσι έπεσαν κατά 27%, από τις 14 - 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ταξιδιωτική εταιρεία ForwardKeys.

Η πτώση των κρατήσεων είναι επακόλουθο των επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου όταν και σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Οι περισσότερες ακυρώσεις προήλθαν από επιβάτες οι οποίοι θα ταξίδευαν για αναψυχή, λέει η φίρμα ForwardKeys, η οποία διαχειρίζεται στοιχεία από 14 εκατ. πτήσεις την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, ο φορέας, Business Travel Coalition στις ΗΠΑ, είπε πως έρευνα έδειξε ότι την περασμένη εβδομάδα 35% από τα μέλη του θα απέφευγαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη ή στο εσωτερικό της καθώς ανησυχούν ότι θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις.

"Αυτή την εβδομάδα η ανησυχία έχει αυξηθεί πιο πολύ," είπε ο Κέβιν Μίτσελ (Kevin Mitchell), διευθυντής του οργανισμού, ο οποίος έχει 300 μέλη σε 17 χώρες.

"Οι εταιρείες απλώς επιλέγουν να κάνουν παύση στα ταξίδια" και λένε στους υπαλλήλους τους να τα αποφύγουν.

Άλλα γκρουπ ανέφεραν ακυρώσεις ταξιδιωτικούς πράκτορες, ενώ πλούσιοι Κινέζοι ζήτησαν να αποφύγουν το Παρίσι.

"Οι πολίτες αλλάζουν τον προορισμό τους. Απομακρύνονται από το Παρίσι και τη Γαλλία και επιλέγουν άλλους προορισμούς όπως τη Γερμανία που θεωρούν πως απειλούνται λιγότερο", είπε ο Πολ Χάτσον (Paul Hudson), πρόεδρος του FlyersRights.Org, ενός αμερικανικού οργανισμού για τα δικαιώματα των καταναλωτών, με 60,000 μέλη.

Οι αμερικανικές αερογραμμές δείχνουν να είναι οι πιο τυχερές. Δεν έχουν αναφέρει αλλαγές στο πρόγραμμά τους, είπε εκπρόσωπος των εμπορικών αερογραμμών για τις ΗΠΑ.

Η αεροπορική εταιρεία Δέλτα, η οποία δεν είναι μέλος στον συγκεκριμένο όμιλο, υποστήριξε πως είναι "πολύ νωρίς για να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία".

Η Τζέινιφερ Μάικλς (Jennifer Michels), εκπρόσωπος για την Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων των ΗΠΑ, σημείωσε με τη σειρά της πως δεν έχουν καταγραφεί καθυστερήσεις από και προς την Ευρώπη.

"Πολλά μέλη της ASTA μας λένε πως οι ταξιδιώτες δεν ανησυχούν τόσο όσο νομίζετε", έγραψε σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Υπάρχουν όμως και άλλοι δείκτες, όπως αυτοί των τιμών στα ταξίδια που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εμφανίζονται πτωτικοί. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση, είπε ο Μίτσελ.

"Όταν ξενοδοχεία στο Παρίσι προχωράνε σε προσφορές αυτή την περίοδο, τούτο σημαίνει πως κανείς δεν πετά προς τα εκεί".

Η χαμηλού κόστους easyJet ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπάρχει ένα "πάγωμα" στην ζήτηση των ταξιδιών προς Παρίσι και ευρύτερα προς Γαλλία. Η Air France έχει βιώσει και αυτή μείωση στις πτήσεις της, μετά τις επιθέσεις, αλλά ακόμα ήταν πολύ νωρίς για να δοθεί κάποιο ποσοστό, ανέφερε πηγή από την εταιρεία.

Πάντως στο χρηματιστήριο οι αεροπορικές εταιρείες κινήθηκαν πτωτικά. Η Air France έπεσε κατά 3.9% και η easyjet κατά 3.2%.

Η ForwardKeys είπε ακόμα πως οι ακυρώσεις έφτασαν στο 21% μέσα στη βδομάδα σε σχέση με τις αντίστοιχες πέρυσι.

Πηγή Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ