ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσοι βουλευτές: Δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στην ταινία Ματίλντα

Ρώσοι βουλευτές: Δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στην ταινία Ματίλντα
REUTERS/Grigory Dukor

Η πολυσυζητημένη ταινία «Ματίλντα» του σκηνοθέτη Αλεξέι Ουτσίτελ, η οποία αναφέρεται στο ειδύλλιο του τσάρου Νικολάου του Β’ με την τότε διάσημη μπαλαρίνα Όλγκα Ξεσίνσκαγια, προκάλεσε τα θετικά σχόλια των ρώσων βουλευτών, μετά την ειδική προβολή που διοργανώθηκε για τους ίδιους στην ρωσική Δούμα, ώστε να την αξιολογήσουν και να αποφανθούν, αν προσβάλλει ή όχι τις «θρησκευτικές πεποιθήσεις» των πιστών.

Στην ανακοίνωση της η αρμόδια επιτροπή της Δούμας για ζητήματα πολιτισμού, αναφέρεται ότι οι βουλευτές αποφάνθηκαν πως η ταινία γυρίστηκε με επαγγελματικό τρόπο, και η υπόθεση της σχετίζεται με την Ιστορία της Ρωσίας. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο τσάρος Νικόλαο ο Β’ παρουσιάζεται « με μεγάλη αγάπη και σεβασμό». Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσει των βουλευτών στη ταινία ο τσάρος «παρουσιάζεται ως ένας ισχυρός εμπνευσμένος άνδρας ο οποίος νοιάζεται για την χώρα του, και οποίος αναμφίβολα όταν πρόκειται να επιλέξει ανάμεσα στα προσωπικά του συναισθήματα και το κρατικό χρέος, επιλέγει το δέυτερο».

Η επιτροπή της Κρατικής Δούμας, υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι η ταινία «Ματίλντα» δεν περιέχει τίποτα το επιλήψιμο, που να αντιτίθεται στην νομοθεσία και να προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα, ενώ αποφαίνεται ότι «η ευρεία προβολή της ταινίας θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για τις σελίδες αυτής της ιστορίας της χώρας μας».

Μάλιστα ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Κρατικής Δούμας για θέματα πολιτισμού σκηνοθέτης Στανισλάβ Γκοβορούχιν, δήλωσε ότι «αφότου είδα την ταινία άρχισα να βλέπω διαφορετικά τον Νικόλαο τον Β’».

Διαφορετική όμως άποψη εξακολουθεί να έχει, η βουλευτής του κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» και φανατική πολέμια της ταινίας Νατάλια Πακλόνσκαγια, η οποία δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δούμας αποφάσισαν να υποβάλλουν εκ νέου αίτημα προς την Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας με την παράκληση να απαγορεύσει την ταινία, μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ